Зашто је наређено премјештање фотографија срспких жртава постављених уз пут Братунац-Поточари?

И мртви Срби им сметају – зашто је наређено премјештање фотографија срспких жртава постављених уз пут Братунац-Поточари

Ако не поштујемо себе, како ће нас други поштовати? Ако не цијенимо своје жртве, како ће младе генерације вољети земљу за коју су њихови потомци страдали? Постављају ли себи питања надлежни који су данас наредили да се уклоне (касније премјесте у дворишта приватних кућа) фотографије уз путни правац Братунац-Поточари које приказују 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња који су убијени током Одбрамбено-отаџбинског рата. Очито не постављају.

Полиција је изашла не лице мјеста и затражила да се фотографије уклоне, али је касније договорено да се измјесте од пута у дворишта кућа. Јасно нам је ко је пријавио да фотографије сметају, али нам није јасно ко је наредио да се оне морају помјерити. Тражимо одговор од надлежних. Ако је тужилаштво наредило да се уклоне, на основу чега су донијели ту одлуку и о каквом се дјелу ради. Ако нису они, да ли је неко из полиције идући „линијом мањег отпора“ процијенио да се свједочанства о страдању Срба уклоне. Очекујемо званичне одговоре. Хоћемо да знамо да ли су Срби наредили уклањање фотографија српских жртава.

Замислите да ли би неко у ФБиХ уклонио фотографије жртава због годишњице српског страдања. Ми не можемо ни цвијеће да положимо на страдална мјеста у Сарајеву, Тузли…

За дивљење је реакција радника који нису хтјели да уклањају фотографије својих најближих који су страдали на овом подручју. И осталих Братунчана, али и портала Деспотовина који је пренио сва ова дешавања и нису допустили да ово скрнављење и друго старадање 3.267 Срба у Срењем Подрињу прође у тишини, односно да буде склоњено од очију јавности.

Подсјетимо, раније се поводом фотографија огласио и начелник општине Братунац Срђан Ранкић који је рекао како фотографије приказују 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња који су убијени током рата те да су фотографије поставили чланови породица уз сагласност начелника.

– Прошло је 30 година а нико није одговарао за 3.267 убијених Срба од којих је скоро половина било цивила који су убијени у својим кућама и двориштима. На овај начин желимо да укажемо да за убијене Србе нема земаљске правде – рекао је раније Ранкић.

Он истиче да је упутио позиве свим амбасадама и међународним организацијама у БиХ да њихови представници дођу на обиљежавање 30 година од српског страдања, које је одржано 2. јула у Братунцу, али да се нико није одазвао.

Када сазнамо ко је наредио уклањање фотографија, треба објавити име, презиме и његову фотографију, нека породице жртава знају коме да поставе питање због чега?

У међувремену сазнали смо да је Тужилац ОЈТ Бијељина наложила уклањање фотографија у Братунцу – Јавно је питамо који је основ за ту наредбу?

(ИнфоБирач)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО