На данашњи дан рођен је Никола Тесла!

На данашњи дан рођен је Никола Тесла, један од највећих светских генија, иноватора и проналазача. Да није било њега, многе савремене високе технологије које данас користимо, не би нам биле доступне.
Овај дан, 10. јул, у Србији се означава и као Дан науке, установљен у част рођења српског генија.
Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану, тадашњем Аустријском царству. Николин отац Милутин био је православни свештеник, а мајка Герогија била је веома интелигентна и вредна жена, од које је наследио проналазачки дар.
Од раног детињства Никола је показивао склоност ка науци, проналазаштву, маштању. Волео је да сате проводи у очевој библиотеци, читајући различите књиге које је свештеник Милутин поседовао у својој богатој ризници знања.
Основну школу је завршио у родном Смиљану, а након тога нижу реалну гимназију у Госпићу и вишу реалну гимназију у Карловцу.
Након пресељења у Њујорк, после краћег боравка у Будимпешти и Паризу, Тесла долази до епохалних открића у области физике и електротехнике. Открио је наизменичну струју, индукциони мотор, обртно магнетно поље, трансформатор, радио..
Џорџ Вестингхаус, амерички предузетник и проналазач, један од пионира електричне индустрије, задивљен Теслиним проналасцима, одлучио је да финансира изградњу прве електричне централе на наизменичну струју на Нијагариним водопадима, а на основу Теслиних патената.
Данас, на овом месту се налази споменик нашем генијалном научнику, који сведочи о његовом значају и поштовању које ужива на северноамеричком континенту.
Тесла је са преко 700 патената далеко испред других проналазача.
Неки од његових познатих изума су:
Бежични пренос енергије; први уређај на даљинско управљање- брод на даљљинско управљање, патент који, заједно са системом 4 кола у резонанци, представља основ бежичне комуникације; фонтана; идукциони мотори…
Никола Тесла је умро 7. јануара 1943. године у хотелској соби „Њујоркера“ у Њујорку.
Никада није заборавио српско порекло нити га се одрицао. „Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми то да је то дело једног Србина“, поносно је истицао Тесла.

Ненад Поповић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања