Милкица Милојевић: Ајкула на ражњу

Тешко да има живог створа у Републици Српској, који то није видио, или бар чуо, ал’ ајд, ред је да подсјетимо. Ирена Јолџић, директорка Центра за социјални рад Бањалука и кандидаткиња СНСД за Народну скупштину РС, са заслуженог одмора у Хургади, гђе купачима пријете ајкуле, послала је експлицитни видео.

У том је видео уратку експлицитно напала неспособну египатску полицију, која данима не може стати у крај обичним ајкулама.

– Полиција Републике Српске на челу с господином Лукачем је пуно ефикаснија. До сада би господин Лукач уловио ајкулу и испекао је на ражњу – поручила је, све уз народњачки хит, Ирена Јолџић.

Да не би било забуне, није то она урадила онако приватно, као нека рецимо Ренчи, анонимна туристкиња из Бањалуке. Ма јок! Лијепо се види да је жена на служби, чак и кад је у бикинију.

– Велики поздрав за господина Лукача, од Ирене Јолџић, будућег народног посланика – рече у „одјави“.

Не, није смијешно! Жалосно је. И гртескно!

Због свих оних корисника инвалиднина и додатка за туђу његу и помоћ, који, док честита директорка лови ајкуле и онлајн ашикује са министром, чекају својих стотинак или двјестотинак марака. Који су многима од њих једини сигурни приход. И које неће дочекати, тамо до идућег мјесеца. Шта фали, нек се мало стрпе!

Подсјећамо, од 1. маја запослени у Центру за социјални рад, којим руководи Ирена Јолџић, нису стигли да откуцају нова рјешења корисницима ових социјалних давања. Најугроженијим Бањалучанима, дакле. Иако су још средином априла, кад су усвојене измјене закона, којима се поменуте накнаде повећавају за читавих 10, 20 или 30 КМ, знали да их тај посао чека!

Али, није посао зец, или божемепрости ајкула, па да побјегне!

И док су корисници социјалних давања жељно исчекивали рјешења, и ону цркавицу од које мнги од њих живе, директорка Јолџић је имала преча посла.

У јуну, усред највеће фрке, запутила се у Грац, у „студијску посјету“. Није баш најјасније шта су представници савјета за социјалну политику, за породицу и за предшколско васпитање РС студирали на том излету. Али је јасно да им је то, како је објавила Јолџићева, омогућио „професор доктор Владо Ђајић и Градски одбор СНСД“. Те му се, како и доликује, јавно захвалила.

Гадно то заудара на злоупотребу институција за партијске сврхе. Не мора бити да је баш тако, ал’ како каже мудра изрека: „Ако нешто личи на патку, плива као патка и кваче као патка, врло је вјероватно да је то – патка!“ А не ајкула!

Добро, многи то знају, ал’ ајд, због необавијештених. Осим што је директорка Центра за осцијални рад Бањалука и „будући народни посланик“, Ирена Јолџић је и сестра Наталије Тривић, министарке просвјете из СНСД-у сестринске Уједињене Српске. Оне Наталије Тривић, која је у политику закорачила са „листе која блиста“.

Имала је и систер Ирена своју блиставу листу, у виду билборда на којима су се руководиоци Центра са социјални рад, упрађени као за предизборни плакат, све са дикректорицом у центру, навелико рекламирали широм Бањалуке.

Па кад их је безобразна јавност запитала одакле им паре за то, рекоше да су им „изашле у сусрет друштвено одоворне фирме“. Ето, рјешиле друштвено одговорне фирме да на тај начин помогну социјално угроженим суграђанима.

Све то некако заудара на непотизам и корупцију. Не мора бити, ал’ знате већ оно с патком…

Не, није нимало смијешно. То је за богу плакати!

Између осталог и због свих оних жена, које се деценијама крваво боре за учешће жена у политици. И због свих оних честитх политичарки, а има их, није да нема.

И због „женске дивизије“ СНСД, на крају крајева. Јер, СНСД, рећи ће вам то борци за родну равноправност, има вјероватно најбољу „женску школу“ политичарки у БиХ. Има међ’ СНСД-овкама и врло живописних ликова, није да нема, али је много више озбиљних посланица, министарки, одборница…

А онда доплови ајкула и све потоне у морски бездан!

Ето, иду нам избори, само што нису. Биће интересантно да видимо колико ће грађана и грађанки, након што на педизборним скуповима покусају чорбу и комадић прасетине са ражња, гласати за ајкулу на ражњу.

Или што би у оном прастаром вицу рекла наивна бака, која упорно гледа порно филм: да видимо хоће ли се на крају узети!

Милкица Милојевић/ Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО