Кад је барел нафте на свјетском тржишту коштао као данас, гориво смо плаћали 2,3 КМ

Нафтни прометници у БиХ још не најављују појефтињење горива, иако је цијена барела брент нафте јуче пала испод 104 долара, што се десило први пут од маја 2019. године, када су нафтни деривати у малопродаји у БиХ коштали између 2,26 и 2,36 КМ.

Сада су, на нашим пумпама, цијене у просјеку око 3,60 марака, мада има и незнатно јефтинијих, али и скупљих продајних мјеста.

Истина, у мају 2019. године је амерички долар био доста слабији него данас. Тада се за један долар могло добити око 1,7 КМ, док данас износи 1,9. Осим тога, бројне државе тренутно праве залихе нафте, а чим јача потражња, расте и цијена.

Такође, ланци снадбијевања су доста поремећени, што је и те како утицало на сам транспорт нафте, а и дистрибуцију према бензинским пумпама.

Слажу се и у удружењима за заштиту потрошача да цијена нафте на свјетском тржишту није једини параметар за формирање цјеновника код нас, али, како истичу, наши актуелни цјеновници указују на то да неко лови у мутном.

-Дефинитивно, потрошачи су у врло лошем положају. Цијене су екстремно високе. Не говорим само о цијенама нафте, већ о свим цијенама. Сад имамо лошу политику коју воде сви нивои власти. Немамо ограничења као што је то случај у Хрватској, не ради се ни на томе да се макар суспендују акцизе-истакао је у изјави за “Независне новине” Адмир Арнаутовић, предсједник Клуба потрошача средње Босне.

Према његовим ријечима, у неким држава се размишља и о увођењу ваучера, док о томе код нас нема ни говора.

-Истина је да цијене горива код нас не зависе само од цијене нафте на свјетском тржишту, али тренутне цијене код нас не могу бити овако високе, ако се узму у обзир параметри од неколико година раније. Мислим да инспекције треба чешће да обилазе бензинске пумпе- рекао је Арнаутовић.

С друге стране, стручњак за енергенте Алмир Бечаревић истиче да без интервенције државе нема мање цијене деривата.

-За ову тврдњу доказ су и активности држава које смањују акцизе на нафту, смањују ПДВ на нафту, дају ваучере за гориво итд-рекао је за “Независне новине” Бечаревић, који додаје да анализа коју је урадио показује да је немогуће очекивати да прометници смање цијене горива, јер за то немају рачуницу у оном износу који грађани очекују.

Н.Н


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО