Шри Ланка има бензина само за један дан, наредна испорука тек за двије седмице

Министар енергетике Шри Ланке, Kanchana Wijesekara изнио је црна предвиђања о стању залиха горива у овој држави која се суочава са највећом кризом у посљедњих 70 година.

Wijesekara је изјавио како ова држава има залихе бензина само за један дан по нормалној потрошњи, те да нова испорука у ову државу треба да дође тек за више од двије седмице. Према његовим ријечима држава тренутно посједује само 12.774 тоне дизела и 4.061 тону бензина у својим залихама.

Испорука дизела је планирана за надолазећи викенд, али је Њијесекара упозорио да држава нема довољно новца да плати за планирани увоз горива и сирове нафте.

Тренутно ова држава може да прикупи за плаћање само 125 милиона долара, док им је за поптуну исплату испоруке потребно 587 милиона долара. Такођер, држава дугује 800 милиона долара седам снадбјевача од којих је куповала нафту од почетка године.

Као дио мјера да обезбједи функционисање кључних служби Шри Ланка је забранила продају горива приватним лицима.

Експерти вјерују да је ово први пут од 1970. године да је нека држава забранила у потпуности продају горива приватним лицима. Недостатак горива, хране и лијекова је придонио расту цијене живота у овој држави.

Шри Ланка је острвска држава у Индијском океану, раније позната као Цејлон. Од 1948. године је независна држава, има површину од 65.610 километара квадратних (мања од Србије, а већа од Хрватске) и око 20 милиона становника. У прошлости је ову државу потресао сукоб са скупином Тамилски тигрови која се борила за независну тамилску државу на сјевероисточном дијелу отока.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО