Проширена листа забрањеног: Ево шта све можете унијети у Хрватску

Сезона је годишњих одмора. Многи од становника Босне и Херцеговине традиционално ће љетни одмор провести на некој од плажа хрватског приморја.
Без обзира на то ради ли се о путовању на неколико сати или неколико дана важно је знати шта се уз личне ствари може наћи у пртљагу путника који прелазе границу с Републиком Хрватском.

Наиме, због појачаног саобраћаја током љетне сезоне, појачане су и контроле, односно мјере када је ријеч о уносу роба у Републику Хрватску. Раније се санкционисао унос већег броја цигарета и дуванских производа, сада је листа забрањеног још већа, пише Вечерњи лист БиХ.

Унос меса, млијека и млијечних производа потпуно је забрањен, док рибу, мед, јаја можете пренијети тек у одређеној количини.

Како би путници који се спремају на љетовање у РХ избјегли плаћање казни које могу коштати више од седмодневног боравка четверочлане породице у хотелу с пет звјездица у овој земљи, доносимо шта је и у којој количини допуштено из Босне и Херцеговине унијети у РХ.

Према подацима са службене странице Царинске управе Републике Хрватске, у ову земљу из БиХ, Црне Горе, Србије, Косова* није допуштено унијети ни један грам меса и месних прерађевина као ни млијека, али ни млијечних прерађевина. Дакле, саламе, сухомеснати производи, сир, сирни намази не могу се пренијети ни у сендвичу.

Мед, јаја, производи од јаја, месо пужева, жабљи краци могу се пренијети у количини од 2 килограма по особи. Допуштен је унос исте количине млијека у праху за дојенчад, хране за дојенчад и посебне хране која се користи због медицинских разлога.

С друге стране, допуштено је без ограничења количине унијети колаче колаче, кексе, вафле и обланде, двопек, тостирани хљеб и сличне препечене производе с мање од 20% прерађених млијечних производа и производа од јаја који су трајни на собној температури или су током производње били подвргнути потпуном кувању или поступку топлотне обраде једнолико у цијелом производу, тако да је сав сиров производ денатуриран.

Без страха од драконских казни путници који из БиХ путују у Републику Хрватску могу понијети и чоколаду и посластице (укључујући слаткише) с мање од 50% прерађених млијечних производа и производа од јаја који су трајни на собној температури или су током производње били подвргнути потпуном кувању или поступку топлотне обраде једнолико у цијелом производу тако да је сав сиров производ денатуриран.

Путник у личном пртљагу такође може унијети 40 цигарета, 20 цигарилоса (при чему се цигарилосом сматрају цигаре нето тежине до 3 грама по комаду), 10 цигара, 50 грама духана за пушење. Такође дозвољено је унијети литру алкохола и алкохолних пића с удјелом алкохола већим од 22% вол. или неденатурираног етилног алкохола с удјелом алкохола од 80% вол. и више, затим двије литре алкохола и алкохолних пића с удјелом алкохола 22% вол. и мање.

Љубитељи вина из Босне и Херцеговине у Републику Хрватску са собом могу понијети четири литре по особи.


У значајно бољој позицији су љубитељи пива. Наиме, они могу пренијети чак 16 литара овог напитка по особи.

Медицински препарати

Посебан режим вриједи и код уноса лијекова. Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама потребним највише за лијечење до мјесец дана (уз услов да су одобрени од надлежних тијела земље произвођача), и то уз посједовање одговарајуће медицинске документације (препис историје болести, потврде љекара). Уношење лијекова који садрже дрогу, такође за личне потребе путника, могуће је у количини потребној за лијечење до највише 5 дана, и то уз посједовање медицинске документације из које произилази нужност узимања лијека (копија рецепта за лијек, историје болести или овјерене лијечничке потврде).

Ако се ради о особама које су на супституцијској терапији, болести овисности или симптоматској терапији у терминалној фази малигних болести, допуштена је количина за 15 дана личне употребе.

Извор: Бањалука нет


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО