Република Српска одузела земљу породицама Бутулија и Парежанин и додјелила приватнику за изградњу соларне електране

Након што је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић издао ријешење којим се породицима Бутулија и Парежанин одузима земљиште, а које се додјељејује приватној компанији, Бутулије и Паражени данас нису допустили предстваницима републичке Геодетске управе и Правобранилаштва да уђу на њихова имања.

Бутулије и Парежани требали би остати без око 30 хиљада квадратних метара земљишта на територији општине Билећа јер је Влада Републике Српске издала Ријешење којим им се њихова замље одузима и дођељује приватној фирми за изградњу соларане електране.

Како каже народни посланик из Требиња Бранко Бутулија, којем би на овај начин требало бити одузето 7.000 квадратних метара, његови рођаци, комшије и он одбили су да дају своје земљиште за накнаду од марку и по по квадратном метру, а онда је предсједник Владе Радован Вишковић издао Ријешење којим им се та земеља одузима без икакве накнаде.

-Овдје су данас покушали насилно да уђу у наш посјед које је Влада прогласила од општег интереса да би дали приватној фирми Хамовића и без икакве накнаде и пошто је процес на суду они су рекли да судска не одгађа то. То је једно насиље које је невиђено и у турско вријеме. Шта сада даље можемо очекивати, данак у крви, вријеме када ће нам отимати сестре, кћерке, да одводе у хареме, моћници, тајкуни, одрођена Влада, одрођена држава од овог народа”, казао је Бранко Бутулија.

Бутлија каже и да се то годинама у земљишним књигама водило као ораница, али да се сада појавило да се ради о пашњаку 4 класе како би се прогласило безвриједним.

-Мој дјед и баба, отац и мајка су ово радили годинама и вјековима и ја радим скоро 60 година задњих, ја сам се са ове парцеле школовао, ту су моји родитељи пролиојевали зној и они су дошли да узму без накнаде. Ја не желим новбац, ја желим да ми дају адекватну квадрату оранице као што се води овдје а и то су направили криминал. Змељишто књижни извадак гдје се води ораница 100 година они су сада фалсификовали и претворили у ливаду, пашњак 4 класе како би поптбни подцијенило то имање”, додао је.

Предстванци републичке Геодтеске управе и Правобранилаштва које смо затекли пред посједима Бутлија нису жељели стати пред камере.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО