Тишина прекрила убиство српске повратнице у Високо: „Да се десило у Српској, Срби би одмах били окривљени“

У насељу Мауровићи у општини Високо у ФБиХ убијена је у својој кући 65-годишња Српкиња Нада Радуловић, која се у родни крај вратила након рата и живела је сама. Осумњичени за убиство српске повратнице, које се десило 31. маја, а откривено седам дана касније, јесте Височанин Муамер Хоџић. Он је ухапшен и налази се у притвору. Из Тужилаштва Зеничко-добојског кантона званично је потврђено да је признао убиство Радуловићеве.

Фото: РТРС

Иако је од почињења тог монструозног дјела прошло више од пола мјесеца, локални, кантонални и федерални званичници и даље ћуте. Нема ниједне осуде тог окрутног злочина, а ни подршке узнемиреним и уплашеним малобројним српским повратницима у већински бошњачко Високо, које се налази недалеко од Сарајева.

То је, по оцени многих у Републици Српској, јасна порука Србима да нису добродошли у ФБиХ и да они у том ентитету, из ког су протјерани и у коме су остала њихова вјековна огњишта и прадедовска имовина, немају шта да траже.

Уз изразе запрепашћења због изостанка реакције из Федерације БиХ и најоштрију осуду убиства Радуловићеве, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Милан Лучић позива надлежне институције да се озбиљно посвете случају и да истраже мотиве тог страшног злочина. Равнодушност коју су, према извршеном најтежем кривичном дјелу, показали федерални званичници на свим нивоима, почевши од политичког руководства општине Високо, Лучић разумије као поруку да никоме у том ентитету није битно како живе српски повратници.

Ово је ужасавајућа порука која се шаље српским повратницима у Високо, али и широм ФБиХ. У посљедње вријеме има доста инцидената. Скрнаве се српска гробља, цркве, спомен-обиљежја. Малобројни српски повратници немају никакву заштиту, налазе се на маргинама друштва и не могу да остваре своја основна људска права – рекао је Лучић за „Политику”.

– Да се, не дај Боже, ово убиство догодило у Републици Српској, од тога би се направила медијска фама и било би да су сви Срби криви за то – додаје.

Убиство Наде Радуловић, коју је ножем на смрт избо њен комшија Бошњак, није дотакло ни Рамиза Салкића, потпредсједника Републике Српске, који често јавно пласира „причу” о наводној „дискриминацији” и „угроженој егзистенцији и безбједности” бошњачких повратника у Републици Српској. Он је недавно, како је пренијела агенција Анадолија, изјавио да је реалност да су Бошњаци у Републици Српској веома забринути тренутном ситуацијом и да данас многи од њих „осјећају да им је, осим егзистенције, угрожена и безбједност”.

Уз напомену да би „међународне безбједносне снаге требало да буду стациониране у свим градовима уз ријеку Дрину и мјестима интензивног повратка”, Салкић је казао да „нико не би смио да затвара очи пред истином, а то је да се број Бошњака у Републици Српској преполовио посљедњих година због системске дискриминације и економског прогона, а данас имамо одласке из сигурносних разлога”. У овом тренутку, нагласио је он, „потребно је више него икада повратницима улити повјерење у сигурно окружење”.

А у каквом и колико сигурном окружењу живе малобројни српски повратници у ФБиХ, Салкић о томе никада не говори јер га то не занима, ћути и након монструозног убиства Наде Радуловића.

Извор: Новости


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО