ЕУ: Руска храна и ђубрива нису под санкцијама

(Pixabay)

Ко год жели да купује руску храну и ђубрива може то да чини слободно и без страха од санкција, које се не односе на ове производе, изјавио је данас шеф за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ.
„Наше санкције нису усмерене на храну, ни на ђубрива. Сви који желе да купују руску храну и ђубрива могу то да раде, нема препрека… дакле могу да послују, могу да купују, могу да трансферишу, могу да се осигурају”, рекао је Борељ новинарима уочи састанка министара спољних послова земаља ЕУ, посвећеног налажењу начина за деблокаду украјинског жита које стоји у црноморским лукама због текућег војног сукоба у тој земљи.
Међутим, како преноси Раша тудеј, санкције ЕУ односе се на руско бродарство, што спречава испоруке жита и ђубрива из земље на глобално тржиште. То је, по оцени овог медија, довело до растуће прехрамбене кризе, при чему су цене пшенице достигле рекордно високе нивое у последња два месеца.
Светска трговинска организација (СТО) процењује да се у украјинским лукама тренутно налази између 22 и 25 милиона тона житарица. Западне нације оптужују Русију да блокира овај извоз, док Москва то негира и наводи да жели да осигура безбедан пролаз кроз Црно море бродовима натовареним житом, али да украјинска војска то онемогућава јер је поставила мине у лукама.
Према Борељу, последице кризе у Украјини „постају веома опасне не само за Украјину већ за цео свет”.
„Морам поново да упозорим на опасност од велике глади у свету, посебно у Африци.. рат је тај који изазива поскупљења и оскудицу енергије и хране. Подржавамо напоре Уједињених нација за деблокаду извоза из Украјине”, рекао је он, преноси Танјуг.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО