Литар дизела у Херцег Новом јефтинији 40 фенинга него у Требињу

Поскупљењима чини се нема краја, а цијене горива у Српској и БиХ готово свакодневно се повећавају.

Недостаје логике у овим свакодневним поскупљењима горива када је БиХ у питању, јер поскупљења не одговарају слици цијена горива на свјетском тржишту. Цијена барела нафте на лондонском тржишту јутрос је 113 долара, што представља значајан пад у односу на претходне дане, када је цијена износила 121 долар по барелу.

За то вријеме цијене горива у БиХ су дошле на историјски ниво од 3,5 КМ, што је достигло и цијене горива на појединим пумпама у сусједној Хрватској која је чланица Европске уније.

У протеклих двадесетак дана у РС и БиХ гориво је поскупило четрдесетак фенинга, док је у сусједној Црној Гори за исти период цијена повећана за свега један еуро цент!

На појединим бензинским пумпама у Требињу цијена дизела је 3,49 КМ, док је у сусједном Херцег Новом дизел 1,58 евра (3,09 КМ). Тако возачи на резервоару горива могу да уштеде и више од 20 КМ, јер је разлика на једном литру чак 40 фенинга.

Влада Црне Горе је почетком маја преполовила акцизе на гориво, док у нашој држави не постоје назнаке да се ико од власти бави овом проблематиком на озбиљан начин. За то вријеме грађани и њихови кућни буџети трпе велике финансијске ударе.

ХП, јун 2022.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО