Срби, јесте ли чули за град Мензел Бургиба?

Верујем да многим Србима, посебно млађима, не значи ништа Мензел Бургиба, а да је среће и образовања требали би сви то у Србији знати.
Реч је граду у Тунису, а за нас Србе је више него значајан, јер се у њему налази гробље око 1800 српских војника који су ту, после албанске голготе пребачени на лечење и од којих многи нису преживели. Тај камп за лечење и опоравак, па и само гробље основали су Французи чија је колонија дуго био Тунис.
На гробљу се налази свега 1048 крстова, што значи да је било и двоструког сахрањивања у једном гробу.
Позната су имена само 993 сахрањена војника, за остале стоје или празне плочице на крстовима или пак ознака непознати војник. Често је по две такве плочице на једном крсту.
Писац монографије Србијо мајко и маћехо Лука Николић тврди да је у 1208 гробова сахрањено 1790 српских војника.


Од 1980. када је гробље обновљено ангажовани су званично и чувари Вагдија Хамди и њен син Мажуб које видите на слици, а чија се кућа налази поред гробља. Тај посао они су наследили, јер је исто, првобитно незванично, чувао њихов супруг и отац.

Тамбурић Душан


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања