Храна у Српској поскупјела дупло више него у ЕУ

БАЊАЛУКА – Према подацима Републичког завода за статистику, храна у Републици Српској за годину дана поскупјела је 20 одсто, а истовремено у Европској унији, према подацима Еуростата, раст цијена хране износио је свега 8,9 одсто.

Стручњаци објашњавају да цијене хране у Српској расту јер је зависна од увоза те да је чињеница да домаћи произвођачи практично и не осјете раст цијена хране јер кајмак покупе углавном трговци.

“Ради се о производима који имају велики удио у превозу. По робу и храну се иде хиљаду километара далеко и то је једно од објашњења због чега цијене хране код нас расту далеко више него у Европској унији”, рекао је за “Независне новине” Жељко Вашко, професор Пољопривредног факултета у Бањалуци на катедрама за рурални развој и економику пољопривреде.

Он истиче да је један од разлога што је властита производња хране у Републици Српској нижа, због чега је принуђена да је увози и то у ситуацији када су цијене највише, али и то што трговина у овом тренутку остварује екстрапрофит и диже цијене због психолошког момента потрошача који гомилају залихе.

Када је ријеч о Европској унији, у просјеку цијене хране на нивоу свих чланица порасле су 8,9 одсто, међутим зависно од земље до земље евидентна су драстична одступања. Рецимо, цијена хране у Француској порасла је свега четири одсто, док је у Бугарској тај раст износио чак 21 одсто.

“Код већине производа Европа је нето извозник а не увозник. Они имају и веће залихе и код њих се то користи да се премосте нестабилност и раст цијена на тржишту. Ми немамо те залихе и тренутно једемо храну по највећој цијени и по цијени која је тренута. И у Европи су поскупјели производи који су дефицитарни. И код њих су скупљи хљеб и пилетина рецимо, јер у производној цијени пилетине енергија учествује са 30 одсто, а знамо колики је код њих био раст цијена енергената од гаса, електричне енергије итд.”, истакао је Вашко.

Према подацима Републичког завода за статистику, у априлу 2022. године у односу на март исте године цијене хране и безалкохолних пића веће су за 5,7 одсто, док су цијене у осталим категоријама, осим транспорта, углавном мировале или су расле испод један одсто.

Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ и власник Месне индустрије “Тривас”, каже за “Независне новине” да је Српска зависна од сировина из ЕУ те када се на те цијене сировина додају транспортни трошкови, али и узме у обзир мешетарање трговаца, дођемо до тог раста.

“Мешетари се много. Знам многе фирме које су имале проблеме, све су ријешиле, и кредите и све, што значи да су имали енормне зараде и екстрапрофит. Има и безразложног дизања цијена. Нас трговци држе у канџама и немамо избора, ако хоћемо да радимо морамо прихватити те ниске цијене, а онда они одређују услове. Ниједан трговац још није скинуо маржу или бенефите које узимају за позиционирање робе. Велетрговци су углавном ти који доприносе проблемима које имамо и ми који имамо производњу не осјећамо ништа осим проблема”, рекао је Васић.

На питање да ли би држава или инспекцијски органи могли томе стати украј, Васић каже да има покушаја кроз ограничење марже, али да смо ми свјетски прваци у томе како преварити државу, наводећи примјер да трговци направе три или четири фирме и свака једна другој прода за тај дозвољени проценат па се онда то “назида”.

Nezavisne novine


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања