Петар Божовић: Српски народ увијек „о свему лапрда, а фали нам дјело“.

Једини српски херој који је остао је Новак Ђоковић

Он је недостижан за сопствени народ. Зато су наши људи склони да од најбољих направе неку папирну новчаницу која се даје у самопослузи за кусур, каже прослављени глумац
Прослављени српски глумац Петар Божовић добитник је награде „Дрво живота“ на Кустендорфу, а за портал Нова.рс причао је о патриотизму, родољубљу и слободи, за коју каже да је тежи вид живота.

  • Стално ти насрћу на слободу. Од паркирања, скраћивања седишта у авиону и осталих баналних ствари. Kада се ти као грађанин не буниш против тога, па како ћеш так да се буниш против одузимања духовних ствари. Kод нас је слобода сирово схваћена, није обогаћена духом, само је инстинктивна. На ситним стварима смо јаки, лако се бусамо када нам неко заузме паркинг мјесто, али нисмо ни свјесни шта нам заиста одузимају. Ћутимо када нам ваде мозак, праве нас будалама и пијунима док нам одузимају земљу, ријеке и ваздух – каже велики глумац.

Наводи да српски народ увијек „о свему лапрда, а фали нам дјело“.

  • Kо колико може у својим оквирима. Не волим да причам о томе, али и ја се увијек трудим да будем ту где могу. Kада треба да брани од литијума, тамо сам, кад треба да се даје хуманитарна помоћ, направим представе, за Kосово и младе таленте сам увијек ту. Требало би сви да се активирамо. Имао сам у животу узоре, никад идоле, али неки људи су ме учили од малена да поштујем оно што је неко за тебе урадио. То је васпитање које фали нашој дјеци – каже Божовић.и додаје:

Није вкеровао, како додаје, да ће доживјети толике репризе, када је ријеч о санкицијама, ратуи невремену у ком живимо.

  • Послератно сам дијете. Гледао сам још детињим очима: од оних тачкица умјесто новца, до сиромаштва и трагичних подјела међу људима. Сада нам ломе дух, али им не смијемо дозволити да нам узму и земљу. Прво нам држава каже да су ови копачи литијума отерани из Србије. Онда нам са терена јаве да те компаније и даље несметано раде. Појавили се даброви у Засавици, уместо да чувамо оно што имамо, вичу: важно је улагање. Ваљда смо разумјели да од Европе и Америке нећемо добити ништа. Тачније, изгубићемо све. Још је остало да нам нареде да скинемо гаће – сматра он.

Истиче да нам је уз земљу, ваздух и воду, одузето нешто што је такође јако вриједно – језик и ријеч.

  • Понос је скупа ријеч, само је јефтина у америчким филмовима гдје само понављају: „I’m so proud of you“. Ни од ријечи патриотизам пуно није остало. Његош каже: Бог је човјеку дао ријеч да се разликује од животиње. Тако и би ријеч, па су код нас највећи насртаји на језик, писмо и породицу. Данас је Србија земља у којој живе Енглези који слабо говоре српски, рече један пјесник. Остао је ту и тамо понеки српски везник – каже и додаје да нам је можда једини херој остао Новак Ђоковић.
  • Он је недостижан за сопствени народ. Зато су наши људи склони да од најбољих направе неку папирну новчаницу која се даје у самопослузи за кусур- закључио је Божовић.

ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО