Зашто касни изградња вјетропарка “Хргуд” – Абрамовић криви Електропривреду РС, они криве Нијемце

Начелник Берковића Ненад Абрамовић данас је посредством медија затражио обашњење од Електропривреде Републике Српске (ЕРС) због чега касне радови на изградњи Вјетроелектране (ВЕ) “Хргуд”, а у свјетлу најава из Њемачке да би могло бити обустављено финансирање овог пројекта.
Абрамовић је подсјетио да је ВЕ “Хргуд”, према првобитном пројекту, требало да буде на мрежи још 2019. године, а за кашњене сматра одговорним искључиво руководство ЕРС-а.

“ЕРС је средства за финансирање овог пројекта обезбиједила у новембру 2017. године кроз кредитни уговор са Њемачком развојном банком (КФЊ) и за све то вријеме новац те банке је стајао на рачуну ЕРС-а. Ја постављам питање да ли ће неко сносити одговорност за кашњење. За ово вријеме РС је изгубила најмање 100 милиона марака, јер би толико била производња за ове три године”, сматра Абрамовић.

Наглашава да је уговором о кредиту, у који је имао увид, одређено да се за одобрена, а неповучена средства, плаћају затезне камате те да је РС за три године годишње плаћала 300.000 марака камата.

“Кредит је био износа 60 милиона евра, а дио средстава је био грантовски, КФЊ банка је дио средстава донирала за мјерења, а Република Српска се обавезала да ће неких 4-5 милиона евра инвестирати у тај пројекат”, рекао је Абрамовић и појаснио да би тај износ био довољан за комплетну изградњу вјетролектране на Хргуду.

ВЕ “Хргуд” би, према процјенама, у буџет Берковића годишње доносила додатних милион марака од концесионе накнаде, што је значајан износ, узме ли се у обзир да је буџет ове општине испод два милиона.

Извршни директор за инвестиције и развој у Електропривреди Републике Српске Јовица Влатковић каже да ово предужеће нема званичну информацију о томе да су Нијемци одустали од пројекта, а за кашњење криви “изузетно захтјевне и споре процедуре банке која је одобрила средства за изградњу.

“У цијелој кореспонденцији са КФЊ-ом ЕРС никада није дошла у ситуацију да касни са својим одговорима, тако да смо ми све наше обавезе на вријеме измиривали и одговарали на било који упитник који је био пред ЕРС-ом”, рекао је Влатковић и додао да ако Нијемци одустану, ЕРС ће имати друге изворе финансирања те да се пројекат изградње ВЕ “Хргуд” не може зауставити.

“Јуче су представници ГОПА интец дошли у Требиње, пошто се ради студија пута, и наша екипа је с њима била у луци Плоче, гђе су обишли читав пут, јер је захтјеван терен да би се транспортовали вјетрогенератори од Плоча до Хргуда. Данас су наше екипе на Хргуду, тако да немамо информацију да су прекинули сарадњу, све информације које имамо су из медија”, каже Влатковић.

Он тврди да су до сада исплатили камате тек за двије године – око 600.000 марака.

На питање како је могуће да плаћају око 300.000 марака камата годишње, ако нису криви због кашњења радова, Влатковић каже да је могуће.

“Ми можемо одустати од пројекта, али они имају своје оправдане разлоге, кажу била је пандемија, биле су неке непредвиђене околности. Вјерујте, ово што ви мени постављате питање, ја сам то њима исто поставио. Сад, да ви раскинете неки међународни уговор због неке интеркаларне камате у овом моменту би било мало непримјерено”, рекао је Влатковић.

“Додик подрива политички систем”

На питање да ли вјерује у најаву Милорада Додика да би Кинези могли бити замјена за Нијемце у процесу наставка изградње “Хргуда”, начелник Берковића Ненад Абрамовић је казао да Додик на један начин подрива политички систем и уставно-правни поредак РС и да му није јасно у ком својству он, као члан Предсједништва БиХ, коментарише изградњу вјетроелектране.

Директ портал


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања