ДОДИК О ПОВРАТКУ У ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ: Враћамо се ако буде донесен закон о забрани називања Републике Српске, БиХ или Федерације БиХ геноцидним

Након састанка у згради Делегације Европске уније новинарима се обратио Милорад Додик, као један од представника из Републике Српске, који су с директорицом при Европској служби за вањске послове Ангелином Еицххорст и специјалним изаслаником Министарства вањских послова САД-а Метју Палмером разговарали о изборним реформама и кризи у Босни и Херцеговини.

Он је нагласио да су с Палмером и Еицххорст данас разговарали представници владајуће коалиције, а да ће на ред доћи и представници опозиције.

“Оно што они сматрају је да ће бити неопходне мале измјене Устава БиХ како би се обезбиједило да се донесе нови Изборни закон и то наравно не може без нас. Ми смо заинтересовани за рјешење везано за Дом народа у ФБиХ јер смо свих ових година били потпуно дискриминисани као народ у ФБиХ и гледат ћемо на који начин ће за то бити предложено рјешење. Ми желимо да видимо и омогућимо да Срби бирају своју делегацију, а да то не буде нека камуфлажа као до сад и да та делегација има попуну како се предвиђа Уставом”, рекао је.

Затим је везано за изборне и уставне реформе додао још једну реченицу.

“Ми смо рекли неколико ствари: Конститутивност народа мора бити видљива кроз читав политички систем у БиХ, само таква врста реформе може бити подржана од нас, наметнута рјешења ћемо одбацити”, навео је.

На столу су очигледно биле и теме везане за тренутну кризу у Босни и Херцеговину, коју је изазвао бојкот државних институција. Додик је на данашњем састанку са страним медијаторима рекао како је Република Српска позвала на разговор.

“Ми покушавамо, како то они зову, ‘деескалацијом’ да видимо неке ствари, веома је јасна наша намјера да разговарамо са свим актерима у БиХ и да се затим 1. фебруара одржи Народна скупштина на којој ће се разговарати о актуелној ситуацији. Ми смо позвали Бакира Изетбеговића и Драгана Човића да се обрате Скупштини са својим ставовима. Мислимо да треба да обавимо ту дебату, нажалост Бакир је то већ одбио као што све одбија, ја са спреман на било којем мјесту да разговарам са било ким”, рекао је.

Затим је говорећи о деблокади институција рекао занимљиву ствар, а то је да из Републике Српске предлажу нови закон, за који сматрају да може спријечити злоупотребу Инцковог наметнутог закона.

“Републике Српска ће предложити посебан закон у којем ће се тражити да се казни свако ко одређени колективитет, дакле БиХ, РС, ФБиХ, Брчко или кантоне назове геноцидним и да се запријети казном затвора од пет година, као и за било коју националну групу. Ако то прихвате наши партнери у Парламенту, а не видим разлог да се то не деси, ми смо спремни да учествујемо у раду”, казао је.

Нагласио је и да Република Српска не одустаје од захтјева да Инцков закон буде повучен.

Казао је и то како се први пут разговарало о Дому народа ПСБиХ и начину избора њихових представника.

“НСРС има право да изабере своју делегацију и РС могу представљати и други, не само Срби. Да ли ће доћи БиХ у такво стање, то је ствар процеса. Али, у РС је прописан начин избора и РС ће својом скупштинском већином бирати своју делегацију. Не тврдим да неће бити других народа у тој делегацији”, рекао је Додик


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО