Данас се прославља Богојављење

Богојављење је хришћански празник које слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу.

У прослављању Богојављења славе се заједно три догађаја: Исусово рођење, крштење и прво чудо на свадби у Кани Галилејској. Тог дана православни једни друге, а и сав народ Божији, поздрављају традиционалним поздравом „Бог се јави – Ваистину се Бог јави“.

На овај дан слави се Богојављење и обављају се два водоосвећења: једно уочи Богојављења у цркви (потапање крста и “умивање” икона), а друго на дан Богојављења, када се освештана вода из цркве (водокрште) носи кући.

Због свих обичаја везаних за воду, Богојављење се у нашем народу другачије назива “Водице” или “Водокрште”.

Дан прије Богојављења слави се крштење Исусово, које је обавио Јован Крститељ у ријеци Јордан, којим се обиљежава објава свијету да је он Син Божији. При крштењу Господа, у води се објавила света тајна божанске Свете Тројице.

По Библији, одмах по крштењу, Исус је изашао из воде, а затим су се отворила небеса и Дух Свети у облику голуба је сишао на њега. Тада је свијету и свим људским покољењима откривена тајна Свете Тројице.

Бог Отац је говорио Сину с неба, Бог Син се крштавао у ријеци Јордану, а Бог Дух Свети сишао је на главу Бога Сина у виду голуба. Због тога се данашњи празник и назива Богојављење.

Свети Јован Златоуст је о данашњем празнику, поред осталог, рекао: „Хоћу да празнујем, љубљени, и оран сам да светкујем. Јер је свето Богојављење печат празника и врата светковине…“.

Понекад се овај празник назива и Просвећење јер је Господ Исус Христос својим крштењем у Јордану осветио, учинио светом не само воду у овој ријеци, него и сву воду уопште, па и сву материју, сву творевину Божију.

На Богојављење се у свим светим храмовина, послије Свете литургије, освећује вода. Вјерује се да она има љековиту и исцјелитељску моћ, зато се увијек држи у кући, поред иконе.

Њоме се може попрскати сваки кутак куће, али само на овај дан. Богојављенску водицу некада су пиле труднице да би се “отвориле као небо на Богојављење” па да се лако породе. Та се вода сипа и у бунар да се прочисти ако у њега падне каква животиња.

Суштину овог великог празника, Црква је сажела у богојављенском тропару:

У Јордану када си се крштавао Господе,
показало се поклоњење Тројици,
јер глас Родитеља сведочаше за Тебе,
именујући Те Сином Љубљеним,
а Дух у виду голуба,
потврђиваше истинитост ријечи:
Христе, Боже, Који си се јавио и свијет просветио, слава Теби!


Са Богојављењем се завршава цјелина божићног светковања, током којег је већина обреда посвећена здрављу, па одатле и потиче обредно купање у ријеци.

Велики хришћански празник Богојављење традиционално се обиљежава пливањем за богојављенски Часни крст.

Као и за многе празнике, и за овај су везана многа вјеровања о прогнози времена.

Вјерује се да, ако дува сјеверни вјетар, биће здрава година, а ако дува јужни вјетар, година ће бити пуна болести. Родна година ће бити ако буде облачно вријеме или пада снијег тог дана.

Ведро вријеме предсказује лијепо и сушно љето.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања