ХЕРЦЕГОВИНА КРОЗ ВИЈЕКОВЕ: Јединствени Етно-музеј украс је села Данићи код Гацка

СЕЛО Данићи налази се неделако од Гацка, а захваљујући његовим вредним и сложним становницима у овом селу постоји Етно-музеј, јединствен на овим просторима, који приказује живот у Херцеговини кроз векове.
ХЕРЦЕГОВИНА КРОЗ ВЕКОВЕ: Јединствени Етно-музеј украс је села Данићи код Гацка

Музеј у Данићима постоји од 2010. године, а идеја за његово отварање потекла је од протојереја Радета Зеленовића, захваљајујући којем је 2000. године подигнута црква у знак сећања на погинуле у последњем одбрамбено-отаџбинском, И и ИИ светском рату. Потом је никао и вишенаменски објекат у чијем склопу се налази конак за владику, библиотека, кухиња, сала за госте, као и етно-музеј који осликава живот у том крају.

  • Пре 20 година овде је била обична ледина, а за те две деценије су мештани уз помоћ привреде саградили све ово. Прво је саграђена црква као донација ктитора свештеника Радета Зеленовића, који је живео у Београду, а који је пре две године преминуо – рекао је Жарко Бољановић, мештанин села Данићи. – Сам музеј приказује 18, 19. и 20. век у Херцеговини, а бројни експонати попут народних ношњи, оруђа за рад, аутентичне колибе са огњиштем бројним посетицима доносе слику живота у овом крају. Овде имамо више од 500 експоната различите старости – додао је Бољановић.

Музеј у Данићима обилазе бројни туристи који пролазе кроз Гацко, а посебна атракција је колиба.

  • Колиба је била место где се пре живело. У њој је сада све. Ту су огњиште, котлови, вериге, мјешина. Ту се кувала кафа, правила цицвара – рекао је Бољановић.

БИБЛИОТЕКА
Оно што краси овај етно-музеј у Данићима је и библиотека са фондом више од 4.000 књига, као и са вредним историјским документима.

  • Сву своју библиотеку у Београду, нешто преко 2.000 наслова, донирао је прота Зеленовић, а сада нам се јавља све више људи који желе да нам дају књиге тако да их сада имамо више од 4.000 – истакао је Бољановић.

Д. Цураћ/Новости


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања