„У фебруару је сједница НСРС“ Додик поручио да у Српској слиједе разговори о приједлогу Вучића о враћању у рад заједничких институција


Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да је брига коју предсједник Србије Александар Вучић показује веома важна за Републику Српску, те да ће о његовом приједлогу за враћање српских представнике у заједничке институције БиХ разговарати са партнерима у власти, али и са опозицијом у Српској.

„У фебруару је сједница НСРС“ Додик поручио да у Српској слиједе разговори о приједлогу Вучића о враћању у рад заједничких институција

Наше одсуство у одлучивању у заједничким институцијама десило се због закона који је наметнуо Валентин Инцко и оно је у складу са одлукама Народне скупштине Републике Српске. Почетком фебруара вратићемо се у НСРС и разговарати о овој теми рекао је Додик за РТС.

Он је истакао да политичком Сарајеву смета све што је регуларно, па тако и обиљежавање Дана Републике.

– Више их још боли чињеница да је 30.000 људи изашло у жељи да буде дио манифестације поводом обиљежавања Дана Републике – рекао је Додик, преноси РТРС.

Он је навео да су све активности Републике Српске легалне и легитимне, за разлику од дешавања у ФБиХ, попут тзв. марша у Бужиму, са којих се шаљу ратнохушкачке поруке.


Додик је нагласио да Република Српска поштује Устав БиХ и заговара враћање на изворне принципе Дејтонског споразума који је саставни дио тог устава.

Подсјетио је на позиве за мобилизацију у ФБиХ, снимке из Бужима, хапшење повратника са сиријског ратишта на Дан Републике који су кренули у Бањалуку.

О враћању надлежности, Додик је рекао да је то повратак дејтонским принципима и подсјетио да оно што није дато БиХ припада ентитетима, а да су високи представници одузимали Српској надлежности, па сада то хоће и да ураде са шумама, имовином.

– Кључно је питање како Срби не могу да добију оно што је потписано у Дејтону – рекао је Додик.

О помоћи ЕУ, Додик је рекао да је сва помоћ која долази из Уније политички условљена, да ће се виђети шта од свега тога ће бити, али да он не осјећа одговорност.

Он је навео да се од странаца често чује да треба да се проводе неке политике, а оне иду ка централизацији БиХ.

– Сматрамо да је капитално да се БиХ врати свом Уставном систему, људи прочитајте Устав, само тражимо да се поштује Устав – закључио је Додик.

Имајући у виду тежину позиције читавог српског народа, а посебно непримјерене и неправедне притиске који се проводе против Републике Српске и њеног руководства, Вучић је данас на састанку у Београду замолио Додика и све политичке снаге у Републици Српској да учествују у раду заједничких институција у БиХ и на најбољи начин штите интересе српског народа и Републике Српске.

Вучић је истакао да је свака одлука на руководству Републике Српске, али да и Додика и све политичке представнике у Републици Српској моли да размотре његов приједлог, јер је јасно да неки политички чиниоци који суштински угрожавају стабилност читавог региона, неистинама и инсинуацијама, кривицу покушавају да пребаце на српски народ и Српску.

– Моја молба Додику и свим политичким факторима у Републици Српској није захтјев да се са било чим сагласе, или за било шта гласају, напротив, моја молба је да сто гђе треба да сједе представници Републике Српске не буде празан и да се на најбољи могући начин боре за интересе ентитета и српског народа – нагласио је Вучић.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО