БиХ предвиђају најспорији економски раст од свих земаља Западног Балкана

Босна и Херцеговина ће ове године имати најспорији раст од свих земаља Западног Балкана и четврти најгори раст у Европи, стоји у извјештају Свјетске банке “Глобални изгледи”. Извјештај је објављен јуче, а односи се на комплетну свјетску економију.

Експерти Свјетске банке предвиђају да ће БиХ ове године имати раст од три посто, док ће све остале земље у региону имати већи раст. Од БиХ су у Европи лошији једино Бјелорусија, која ће имати пад од 2,8 посто, док ће Турска имати раст од два посто, а Русија 2,4 посто.

На први поглед чини се да ни раст од три посто није лош резултат, али треба имати у виду глобално високу инфлацију, која ће појести готово комплетан раст који ће бх. економија остварити. У овом извјештају је истакнуто да је, глобално гледано, инфлација на највишим нивоима још од 2008, пише Кликс.

“На тржиштима у настанку и економијама у развоју достигла је највиши ниво од 2011. Многе економије у настанку и развоју повлаче подршку политике да би сузбиле инфлаторни притисак прије завршетка опоравка”, истакнуто је у извјештају.

Када је ријеч о осталим земљама у региону, највећи раст има Црна Гора, која ће расти по стопи од 5,6 посто. Друга је Србија са стопом раста од 4,5 посто. Сјеверна Македонија би, према процјени Свјетске банке, требало да расте по стопи од 3,7 посто, док ће Албанија расти 3,8 посто. Косово би требало да расте 4,1 посто, а Хрватска по стопи од 5,4.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО