ШВАЈЦАРСКИ МАГАЗИН „ВЕЛТВОХЕ“: Срби су херојски народ који се жртвовао за Европу

ШВАЈЦАРСКИ магазин „Велтвохе“, у најновијем броју, представио је Србе као херојски народ, који се жртвовао за Европу, наводећи да готово ниједна друга европска нација у протекле три деценије није тако брутално критикована у западној Европи, као што је Србија.

Фото: Принтскрин
У тексту под насловом „Срби народ хероја“, овај неђељник подсјећа да „Европа на спремности Срба на подношење жртава има много тога да захвали“.

Указује се да је за већину коментатора, српски народ главни узрок посљедњих ратова на Балкану, подсећајући да је, аустријски нобеловац Петер Хандке, када је затражио правду за Србе, био изложен правом „цунамију“ напада, прије свега у Њемачкој и Француској.

Лист наводи да многи Срби с правом имају осјећај да нису схваћени и да су остављени на цједилу, а с тим у вези наводи се да су Срби већ у Аустро-угарској монархији и њемачком рајху, пред Први свјетски рат, били приказивани као варварски и гадан народ, као народ „убица краљева“.

Међутим, подсјећа лист, многи Швајцарци су то виђели другачијим очима, па се набрајају примјери – болничарке Луизе Пробст, која је три мјесеца у Београду његовала рањенике, а Србе описала као народ који се борио за слободу, предусретљив и веома љубазан, и професора криминалистике у Лозани Арчибалда Рајса који је на почетку Првог свјетског рата извјештавао је о неописивим ратним злочинима аустро-угарских трупа над Србима.

Лист указује и да Срби вијековима живе у ратном окружењу, на прекретници између запада и истока, па се чак враћа на Бој на Косову, 1389.године, и подсјећа на жаљење историчара Хајнриха Гелцера због тадашњег губитка Срба, које је окарактерисао као „диван народ, најплеменитијим од свих Словена“.

Подсјећа се и да се ниједна нација није дуже од Срба борила против османске владавине, иако је српска држава на 350 година нестала са географских карти, али се захваљујући непоколебљивом ђеловању Српске православне цркве, израженој привржености традицији и сјећањима на раније херојске епохе Срби никада нису помирили са окупацијом.

-Подржавајући Аустријанце, Русе и друге у борби против Турка, Срби су се из сопствене снаге ослободили, уз вишеструку побједе над Турцима – подсјећа лист.

Такође, осврћући се на Други свјетски рат, када је Немачка окупирала Србију 1941, указује се да су Срби „Ужичком Републиком“, остварили прво ослобађање једне територије окупиране од стране нациста у Европи, а српски народ је са 1,7 милиона жртава, односно 10 одсто становништва, поднио највећу жртву у Другом свјетском рату у Југославији.

Пишући о ратовима током краја 20. вијека на простору бивше Југославије, Велтвохе наводи да су све стране починиле злочине, и да је етничко насиље посљедица дугогодишњој спорова, прогона и злочина на тим просторима.

Лист критикује то што су за запад само Срби од почетка били агресори и ратнохушкачи, те подвлачи да је НАТО бомбардовање српских градова 1999.и даље оспоравано јер није било мандата УН.

У тексту се, пак, истиче да је Србија сада већ одавно парламентарна демократија, којој нису потребне лекције од споља, а Срби, који живе у земљи и иностранству, важе за веома вриједне људи, цијењене, пре свега у науци.

-Нису мање модерни и отворени од других, а митови о херојској прошлости су у њиховим животима важни као што су то и митови из прошлости за Швајцарце. Одавно су Срби од хероја историје постали хероји свакодневнице – каже се у тексту.

Посебну пажњу „Велтвохе“ је поклонио Николи Тесли, за којег наводи да не чуди што данас највећи број аутомобила на електрични погон носи његово име.

Лист подсјећа да је Тесла рођен у Хрватској, тада дијелу Аустро-угарске, као син православног свештеника и да је он био припадник српске мањине, који је пуно значаја придавао херојским пјесмама, пјесми и плесу, као и славама.

Магазин истиче да је својим патентима Тесла дао велики допринос науци.

-Можда је, испред тенисера Новака Ђоковића, Тесла највећи син модерне Србије – подвлачи „Велтвохе“.

Вечерње Новости


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања