Мојковчани не заборављају своје претке: Седми Божићни марш у част јунацима Мојковачке битке!


Мојковчани не заборављају своје претке: Седми Божићни марш у част јунацима Мојковачке битке!
Као и претходних година, окупићемо се испред Храма Христовог рождества 8. 1. 2022. год. и након литургије, око 11 сати, кренути пут Бојне Њиве, казао је за портал ИН4С Александар Мрдак, један од организатора.

У славу Мојковачке битке која је вођена 6. и 7. јануара 1916. године Група грађана „Мојковчани“ и ове године ће организовати марш и полагање вијенаца на спомен-обиљежје палим борцима.

„Обавјештавамо вас, да ће се Мојковчани 7. Божићним маршом успети до бојишта, вјечног страдалишта јунака славне Мојковачке битке. Они су пали, да би Црна Гора и Србија живјеле; а вјечно захвални потомци су дужни обилазити мјесто њиховог страдања, да би вјечно живјели идеали страдалника! У миру Божијем, са свијећом у руци, приступићемо спомен обиљежју и поклонити се сјенама див јунака из мојковачке крваве бајке. Као и претходних година, окупићемо се испред Храма Христовог рождества 8. 1. 2022. год. и након литургије, око 11 сати, кренути пут Бојне Њиве“, казао је за портал ИН4С Александар Мрдак, један од организатора.

Мрдак је подсјетио и на стихов Радована Бећировића- Требјешког.

„Бојна њива што је коме крива,
Те је данас сто топова гађе,
Не ору је да им жито рађе,
Него сију зрна од олова
Гдје ће нићи хиљаде гробова
И трунути јуначки костури,
Из њих расти Косовски божури…“


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО