СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 162 НАСТРАДАЛИХ СРБА У КРАВИЦИ

Данас је у цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца служен парастос за 162 настрадалих Срба из овог мјеста и сусједних заселака у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на православни Божић, 7. јануара 1993. године.

Након парастоса, положени су вијенци код централног спомен-обиљежја у Кравици за 3.267 погинулих српских цивила и бораца из Средњег Подриња и Бирча.

Тога дана када је требало да Срби обиљеже најрадоснији празник – рођење Исуса Христа, цијело село је завијено у црно. Село је опљачкано, а запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице, око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката. Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт. Без једног или оба родитеља остало је 101 дете.

Након проглашавања Сребренице заштићеном зоном Уједињених нација требало је да се обави демилитаризација муслиманских снага. Умјесто тога настављени су упади из те енклаве у српска села и, изузимајући три села уз Дрину, уништена су сва остала српска села на подручју сребреничке и велики број села у братуначкој општини (више од 100 села), а јединице Насера Орића убиле су 3267 Срба.

За ове злочине још нико није одговарао!!!

Despotovina.info


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО