Пала влада Казахстана након протеста због цијене горива

АЛМАТИ – Казахстански предсједник Касим Џомрат Токајев прихватио је данас оставку Владе, саопштено је из његове канцеларије, након што су због поскупљења горива одржани протести у којима је повријеђено близу 100 полицајаца.

Казахстан је земља централне Азије која је богата нафтом.

Полиција је употријебила сузавац и шок бомбе касно синоћ да би растјерала стотине демонстраната са централног трга у Алматију, највећем граду у земљи. Сукоби су трајали сатима у околини трга.

Токајев је наредио вршиоцима дужности министара и провинцијским гувернерима да поново уведу контролу цијена гаса и прошире је на бензин, дизел и осталу „социјално важну“ робу.

Он је наредио Влади да састави закон о личном банкроту и размотри замрзавање цијена режија, као и субвенције за плаћање станарина за сиромашне породице.

Токајев је рекао да се ситуација поправља у градовима захваћеним протестима након што је проглашено ванредно стање, које обухвата полицијски час и ограничење кретања.

Протести су почели у недјељу, 2. јануара, у западној провинцији Мангистау, послије повећања цијене гаса који је популаран као гориво за аутомобиле за више од два пута.

Полиција је привела више од 200 људи послије напада на владине зграде у Аламтију, Шимкенту и Таразу касно синоћ, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО