Руски митрополит: Нема говора о уједињењу православаца и католика

Уједињење Римокатоличке и Православне цркве није на дневном реду, изјавио је шеф Одјељења за спољне црквене везе Руске православне цркве, митрополит Волколомски Иларион.

– Нема говора о уједињењу Цркава – ни на званичном нити на незваничном нивоу. Међутим, можемо разговарати о томе да се, напокон, прекине ривалство, конкуренција, непријатељство које је постојало током многих стољећа – изјавио је митрополит Иларион телевизији “Русија 24”.

Пошто раскол између православаца и католика постоји већ хиљаду година, нагомилано је много несугласица. Постоје и разлике – у разумијевању основних хришћанских догми, у поштовању светаца. Многе свеце Римокатоличке цркве не признаје православна црква и обрнуто.

Руска православна црква, према ријечима митрополита Илариона, никад неће прихватити унију са католицима. Међутим, изјаве које се у чуле од папе Фрање и његових претходника у којима се директно говори о “многобројним грешкама”, представљају “важан допринос у нормализацији односа између православних и католика”, нагласио је митрополит Иларион.

Раније је било објављено да би у догледној будућности могао бити одржан састанак римског папе и патријарха Московског и цијеле Русије Кирила.

Српскацафе


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО