Након вишемјесечне блокаде Савјет министара БиХ данас једногласно усвојио све одлуке

Након вишемјесечне блокаде рада институција БиХ, које је наступило због бојкота рада представника из РС-а због наметања Инзковог закона о забрани негирања геноцида, Савјет министара БиХ данас је на сједници коначно усвојило низ одлука.

Данас је, наиме, одржана 46. редовна сједница Савјета министара БиХ на којој су присуствовали министри из Република Српска, који су до сада бојкотовали рад у институцијама Босне и Херцеговине.

Већина одлука која је данас усвојена односи се на сектор финансија и кредитних задужења.

Царинске стопе и ковид потврде

Тако је, на приједлог Министарства вањске трговине и економских односа, донесена Одлука о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређених роба до 31.децембра 2022. године. На приједлог истог министарства Савјет министара усвојило је и Одлуку о утврђивању Царинске тарифе за 2022. годину.

Савјет министара БиХ дало је сагласност Министарству цивилних послова за исказивање интереса за прикључење Босне и Херцеговине систему ЕУ дигиталних цовид потврда.

Утврђен је и Приједлог споразума о финансирању програма активности прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020 за 2020. годину између Европске комисије, Владе Републике Србије и Босне и Херцеговине.

Савјет министара БиХ утврдило је и Приједлог амандмана број 2 на Уговор о финансирању закључен између Босне и Херцеговине и Републике Српске и Европске инвестиционе банке, закључен 27. децембра 2016. године у Сарајеву и 29. децембра 2016. године у Луксембургу и Бањој Луци.

Усвојена два приједлога

Такођер, утврђен је и Приједлог уговора о зајму (Зелени градови 2 – Window II водовод Брчко) између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој, вриједан 6,5 милиона еура.

Усвојена су и два приједлога уговора о гранту (пројекат Коридор 5ц2 у ФБиХ – дио 3 – поддионица Поприкуше – Немила и тунел Иван) између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој који се односе на инвестиционе грантове из програма Европски заједнички фонд за Западни Балкан.

Приједлог споразума о зајму (Пројекат модернизације водних и санитарних услуга) између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој, вриједан 51,5 милиона еура, такођер је усвојен на данашњој сједници.

На листи усвојених приједлога је и Приједлог споразума о гранту за траст фонд са једним донатором Пројекат модернизације водног и санитарног сектора за Босну и Херцеговину (Пројекат модернизације водних и санитарних услуга) између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој у улози администратора траст фонда једног донатора за Пројекат модернизације водног и санитарног сектора за Босну и Херцеговину.

Финансијске иницијативе

Савјет министара БиХ усвојило је Иницијативу Министарства финансија и трезора и именовало делегацију за вођење преговора ради закључивања Споразума о зајму између Босне и Херцеговине и ОФИД-а, ради финансирања изградње аутопута на Коридору 5ц, дионица Врандук – Понирак.

Усвојена је и Иницијатива Министарства финансија и трезора и именована делегација за вођење преговора ради закључивања Кредитног споразума између Босне и Херцеговине и Кувајтског фонда за арапски економски развој (КФАЕД) – изградња поддионице аутопута Немила – Врандук на Коридору 5ц, вриједног 21 милион евра.

Савјет министара БиХ усвојило је и Иницијативу Министарства финансија и трезора и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања Уговора о зајму између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој (обнова возног парка трамвајског саобраћаја).

Ратификација споразума и расподјела средстава

На сједници је усвојена и Иницијатива за вођење преговора ради закључивања Уговора о зајму (адаптивни систем управљања саобраћајем) између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој.

Осим наведених одлука које су једногласно усвојене на данашњој сједници, Савјет министара БиХ данас је ратификовало неколико споразума, расподјелила одређена средства из буџета те се упознало са одређеним информацијама.

Савјет министара


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања