Хрватска на састанку ЕУ против санкција Додику

Њемачка министрица вањских послова Annalena Baerbock данас је новинарима у Бриселу казала да је Њемачка позвала Европску унију да уведе Милораду Додику санкције. Ипак нису сви сагласни, а међу онима који су се успротивили био је и министар вањских послова Хрватске Гордан Грлић-Радман.

Према сазнањима Вечерњег листа, Њемачка је и на другим састанцима иза затворених врата у Вијећу ЕУ била најзагријанија за увођење санкција против Додика, но међу најхладнијима према тој идеји засад се чини Хрватска, преноси Кликс.

“Став је Хрватске да дамо простора за дијалог. Управо због тог непосредног сусједства, јер ми смо највише погођени или бисмо били погођени. Као ономе ко има више сазнања, искуства и више геополитичког интереса у смислу задржавања стабилности, сигурности и једног трајног дијалога, нама је у интересу инсистирати на дијалогу. Увјерити све лидере, службенике, колико је нужно БиХ проматрати и доживјети као земљу која је суверена и цјеловита и да нема простора за било какав сепаратизам”, рекао је Грлић-Радман.

Додао је да је управо с том поруком премијер Пленковић ишао у БиХ.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО