Како је могуће да је у данашње време људима потребно објашњавати да нико тек тако не дели аутомобиле?

Шкода, шкода, шкода…
Реч која нас бомбардује већ два дана а Шкода вози у рикверц под пуним гасом и довози нас до преваре већ толико пута виђене на интернету.

Наиме, пре два дана се на ФБ појавила страница „Шкода Босна и Херцеговина“ која је одмах покренула акцију доделе аутомобила.
Људи су само требали да испоштују њихова 4 услова и одмах би ушли у ужи круг потенцијалних кандидата за аутомобил.

На подељену објаву одмах би добили линк на који се требају регистровати, оставити своје личне податке као и послати поруку на кратки број М:Тел-а или БХ Телекома.
Ова порука им скида 6КМ са рачуна где аутоматски постају претплатници и претплата се обнавља аутоматски и скида им се по 2КМ сваке седмице док год се не одјаве тако што ће им бити скинуто још 6 КМ са рачуна.

На зиду ове странице биле су само 3 објаве, слика профила, насловна фотографија и слика некаквих миграната који су наводно једни од добитника аутомобила.
Ништа од овог није било довољно да се пробуди сумња и преко 40.000 људи је поделило ову објаву.

Ситуација је постала толико озбиљна да је званична страница Шкоде изашла у јавност са објавом да је ова наградна игра лажна и замолила људе да нигде не остављају своје личне податке.

Лажна страница је у међувремену нестала али се појавила нова „Шкода Босна“ са истом објавом која тренутно има преко 20.000 дељења.
Дакле, преко 60.000 људи је поред свих знакова и упозорења насело на још један толико виђен интернет „fishing.“
Зашто је то тако…

Верујем да познајете доста људи који су интелигентни али не могу да се снађу у свету у коме живе, не умеју да зараде новац, не могу да нађу партнера, не умеју да доносе одлуке…

С друге стране сретнете школског друга из задње клупе који се једва провукао у основној школи и видите да је он донео сјајне одлуке у животу, стекао породицу, покренуо бизнис, живи добро и сам је свој газда.

Прва ствар је што интелигенција није предуслов за доношење добрих одлука.
Интелигенција је у суштини брзина уочавања различитости и интелигентни људи доста брже уочавају опипљиве везе између ствари које делују слично али нису.

Интелигентнија је за ове ствари врло корисна али често то није довољно у животу јер нису све ствари опипљиве а ово је живот у ком нас константно уче како су предрасуде погрешне.
Предрасуде су нешто најбоље што може да вам помогне да донесете одлуку и оне су ништа друго до решавање одређене врсте проблема сопственом логиком и одлучивањем.
Човеку са предрасудама било би довољно да само погледа објаву ове странице и једноставно ју прескочи.

Замислите да коцкар има предрасуду да се у коцкарници не може добити новац.
То би било феноменално и он више никад не би ушао у коцкарницу, али та предрасуда нам је временом уклоњена са лотом, бингом, разним кладионицама и комплетном спортском прогнозом са којом се данас одраста.

Када се само мало дуже замисли јасно је да је све ово превара, временом је ова истина нестала са медијима који нас окружују и константно нам уништавају предрасуде које нас чувају од тога да будемо преварени, покрадени и намагарчени.
Данас је сасвим нормално да у скоро свим кафанама постоје некакве кутије са бројевима у које људи убацују новац и свесно га губе.

Постоје људи који нису толико интелигентни и којима мозак не ради стравично брзо, али они имају страшно добре предрасуде због којих су у животу доста успешнији од оних који би их увелико победили на тесту интелигенције.

Чуо сам да је добар осећај бити паметан, чуо сам и да паметни људи живе дуже.
Да ли је бити паметан довољно за рационално размишљање и доношење одлука, зашто паметни људи праве глупе грешке и како је могуће да је у данашње време људима потребно објашњавати да нико тек тако не дели аутомобиле…

Грешке постоје, ми сви грешимо, постоје глупе грешке и паметне грешке.
Паметна грешка је кад из ње научиш нешто а глупа грешка је кад не схватиш да си погрешио…

Пише: Деан РС


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања