Јахта која је горела у Тивту припада Звонку Веселиновићу

Једна од јахти која је оштећена у јучерашњем пожару у марини Навар у Црној Гори је јахта „Сара“, сазнаје Нова.рс. Реч је о јахти коју је, према писању БИРН-а, од Светозара Маровића купила фирма „Инкоп“ у власништву Звонка Веселиновића. Јахта је претрпела мања оштећења, јер је била друга у низу од јахте у којој је букнуо пожар.

У тренутку када је „Инкоп“ купио јахту, њено име било је „Кенцо“, али је нови власник порменио име и назавао је „Сара“.

Због овог брода вођено је неколико спорова у време када је власник био Светозар Маровић.

Судски спор између аустријске компаније „Хета Леасинг“ и Светозара и Милоша Маровића 2015. године вођен је око наплате 9.980.076 евра, јер су Маровићи гарантовали да ће бити враћен кредит који је тадашњи “Хypo Leasing” дао офшор компанији „Galaxy“. Тим новцем израђена је јахта „Кеncо“.

Плаћање рата је убрзо обустављено, а јахта је потом нестала из будванске марине. Вратила се недавно, под именом „Сара“, сада у власништву контроверзног бизнисмена са Косова Звонка Веселиновића.

Пут чувене јахте
Како је БИРН писао у септембру ове године, Светозар Маровић, бивши председник Србије и Црне Горе, пре неколико година постао је власник раскошне јахте дуге 30 метара и вредне 8,9 милиона евра која је направљена у познатом италијанском бродоградилишту Ферети.

Када је 2016. године побегао из Црне Горе у Србију, Светозар Маровић је успео да избегне затворску казну на коју је осуђен због корупције, али није могао да се ослободи и дуга према аустријској банци од скоро девет милиона евра за куповину луксузне јахте.

Годину дана касније, 2017. године, новосадска компанија „Јужна Бачка“ склапа споразум са аустријском компанијом Хета Леасинг, која је правни наследник Хипо Алпе Адриа банке, и преузима брод за свега 1,3 милиона евра.

Неколико дана након што су купили јахту, „Јужна Бачка“ по истоветној цени, продаје брод компанији „Инкоп“, у власништву Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, двојице кумова са Косова блиских СНС-у, за које се везују многе криминалне радње.

Према доступним спецификацијама произвођача јахти Ферети, модел брода који је 2008. године за 8.9 милиона евра на лизинг преко Хипо Алпе Адриа банке купио Светозар Маровић, а који данас возе Веселиновић и Радоичић, има пет кабина за госте, плус смештај за посаду.

Санкције САД
Америчко министарство финансија објавило је 8. децембра ажурирани списак лица под америчким санкцијама („OFAaC’с SDN Лист„). Ради се о листи Канцеларије за контролу стране имовине. Међу ажурираним именима је и 13 познатих људи са Севера Косова, од којих су већина бизнисмени. Јавности најпознатија имена су Звонко Веселиновић и Милан Радоичић, блиски сарадници владајуће Српске напредне странке, више пута повезивани са тешким кривичним делима, али никада нису осуђени.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања