Додик: Ако Њемачка уведе санкције Српској – узвратићемо

БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је, поводом позива и претњи санкцијама и укидањем инвестиција, због намере Републике Српске да врати надлежности, да ни Српска није без контрамера.

„Можда ће неки покушати да исмеју ово што ћу рећи, али ни Српска није без контрамера. Ако Немачка уведе санкције, узвратићемо. Нисам слеп да не знам шта су Америка и Немачка. Али моја порука је – претерали сте. Све сте учинили да замрзимо БиХ, а никада је нисмо ни волели”, рекао је Додик, пренела је Срна.

Он је одбацио наводе да би грађани или цела Република Српска могли да буду у проблему, те додао да није забринут, као да ни народ не треба да брине.

„Не апсолутно. Разумем да је у свести остало сећање на санкције, у којима су нас херметички затворили. Тога сада више нема. Хоће ли тамо неко нешто рећи, то нас претерано не занима”, рекао је Додик.

Он је нагласио да су свих ових година западни инвеститори стајали у реду и да Српска има своје пријатеље који су и до сада инвестирали, те да Република Српска неће изгубити улагања. Што се тиче економије, Додик је рекао да је за Српску проблем пандемија коронавируса, а не претње санкцијама.

Поводом захтјева лидера СДА Бакира Изетбеговића Кристијану Шмиту, којег Република Српска не признаје за високог представника, најава санкција и претњи да неће бити инвестиција у Српску, Додик је рекао да су Бошњаци научили да њима неко управља, а да Срби не трпе туторе. Он је навео да Велика Британија и Брисел нападају мађарског премијера Виктора Орбана и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да су ауторитарни лидери, а онда исти ти шаљу у БиХ Шмита, без одлуке Савета безбедности УН и проглашавају га „високим представником”.

„ Па на шта то личи? Пожелео бих добру забаву Шмиту и Изетбеговићу. Ниједна одлука Шмита не важи, он у БиХ није дошао како то предвиђа Дејтонски споразум. Он може да се бави неким писанијама, али то више никог не интересује – рекао је Додик.

Он је навео да уважава Бошњаке као народ, али је упитао шта политичко Сарајево мисли – да узме Српској земљиште, шуме и воде.

„ И онда се појаве они и странци са лицемерном претњом да нећемо имати инвестиције због активности које водимо, а којима у суштини бранимо наш развој”, рекао је Додик и подсетио на заустављање пројекта градње хидроцентрале „Бук Бијела”, оспоравања градње аеродрома у Требињу, гасовода…

Додик је рекао да Српска има финансијере и све спремно за те пројекте, а да покушавају да то спрече, те поставио питање – зашто да српска живи са таквим који покушавају да је спрече.

„Треба нам други лек за БиХ, овај што гурају Американци је погрешан. Можда би најбоље решење било деангажман Америке овде. Све би решили за 24 часа, мирно”, навео је Додик.

Он је додао да су притисци стално ту, не престају, али да се и то довело на неки нормалан ниво, јер схватају полако да мора да се разговара, што је, како је подсетио Република Српска тражила много пута до сада, преноси Бета.

Уместо тога, понашали су се као да желе да нам што више огаде БиХ, рекао је, између осталог, Додик.ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО