Тежак живот Маје Крављаче и њеног сина из Источног Сарајева


Болест, туга, и сиромаштво су ријечи које описију живот Маје Крављаче и њеног сина Радомира из Источног Сарајева. Због тешких временских услова и лошег алтернативног смјештаја скоро да немају ни кров над главом, па моле добре људи да им што прије помогну.

Тежак живот Маје Крављаче и њеног сина из И. Сарајева
Маја Крављача и њен син Радомир живе на ивици егзистенције у нехуманим условима. Поред неимаштине стигла их је и болест. Маји је операције кичме била потребн још у дјетињству али због рата то није било могуће.

На њено здравствено стање утицало је и рањавање 92. године од стране снајпериста тзв. Армије БиХ, на Врацама. Касније је и тежак рад у фабрици Фамос узроковао још низ болести.

„Не могу да ходам, пошто ми је ова нога дужа, због болести кичме. Због искривљења кичме на лијеву страну, помакли су ми се бубрези и срце. Имам неку сјену, не могу да установе због чега, пола плућа ми се не виде. На десно око не видим никако, а бубрези ми отичу и боле ме“, каже Крављча.

У рату је Маја избјегла из Трнова на Требевић гдје су њени родитељи имали стару викендицу, и гдје су живјели све док Маја није видјела змију на свом тада четворогодишњем сину, па од тада живе у алтернативним смјештајима.

Посљедњих годину и по живе у вишедецињски старом пропалом објекту којег им је додјелила општина Источно Ново Сарајево.

„Хладно нам је по читаву ноћ, имамо једну собу и само ту боравимо. Имамо и ходник и купатило, али немамо се гдје окупати. Два пута смо се окупали у великој просторији гдје држимо дрва и ту смо се обоје прехладили. Суђе перем у лавабоу гдје се умивам, а веш перем на руке“, истиче Крављача.

Маја и Радомир живе од 95 марака примања за туђу његу и помоћ, 45 марака дјечијег додатка, те помоћи Црвеног крста и Хуманитарног удружења грађана „Оплемени срце“.

„Имају новац да купују аута и станове, а нама овдје гдје су нас смјестили, не може се помоћи. Ја сам навикла да радим и волим да радим, не волим што морам да идем тамо и тражим помоћ, идем због невоље, ради дјетета“, рекла је Крављача.

Маји и Радомиру је потребмо све новац за лијечење, режије и школовање основца, те храна, дрва, гардероба, па моле добре људе уколико су у могућности да им помогну, прије свега како кажу у проналажењу дома док им се не заврши обећани смјештај.

„Најпотребније ми је да обезбједим своје дијете. Ја се надам да ко год може да ми помогне да ми помогне. Довољна је собица и купатило, да има мало кухиње да могу сину скувати и опрати „

Док његови вршњаци маштају о скупим телефонима, патикама, таблетима и рачунарима, Мајин син Радомир жели само једно.

„Желим да имам кров над главом и своју собу“, истакао је Радомир Батовац

Стижу нам празници, радујемо се слављима и окупљањима са породицом и пријатељима. Украшавамо топле домове, спремамо поклоне, а Маја и Радомир маштају о топлој соби, купатилу и трпези тек мало богатијој од оне , коју имају сада. Маштају они и о зимској јакни, обући која не пропушта, и добрим људима који ће има закуцати на врата. Надају се и да ће Влада Српске и представници локалне заједнице пронаћи неко решење да им повећају мјесечна примања.

БРОЈ ТЕЛЕФОНА: 066-327-416- МАЈА КРАВЉАЧА

БРОЈ РАЧУНА: 554-402-000286-13-32 НАША БАНКА- МАЈА КРАВЉАЧА

БНТВ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО