Посланицима који су гласали и предлагачима пријети избацивање из политичког живота!?

Посланицима Народне скупштине Републике Српске који су гласали за враћање надлежности с нивоа државе БиХ, као и предлагачи, пријети избацивање из политичког живота земље, јер тако налаже Изборни закон, сматра др Ахмед Шантић, члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ

Шантић је за Клиџ.ба казао како је у члану 1.13 Изборног закона Босне и Херцеговине експлицитно наведено да “пријава за овјеру за учешће на изборима укључује изјаву потписану од предсједника политичке странке, коалиције или независног кандидата, да ће се та политичка странка, коалиција или независни кандидат у својим активностима придржавати Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини”.

“У члану 4.6 став (2) такође је утврђено да Централна изборна комисија БиХ овјерава пријаву политичке странке за учешће на изборима ако су испуњени услови утврђени овим Законом укључујући и обавезу поштивања Општег оквирног споразума како је претходно наведено”, наводи Шантић.

Додаје како у овом тренутку се не могу прејудицирати даље активности политичких странака у БиХ чије би дјеловање могло бити окарактерисано као непоштивање Дејтонског споразума.

“Обавеза Централне изборне комисије БиХ је да у процесу овјере за учешће на изборима утврђује да ли су испуњени сви услови наведени у Изборном закону, укључујући и обавезу поштивања Дејтонског споразума. То је активност која ће услиједити тек након одлуке о расписивању Општих избора 2022. године када ће наступити период пријаве политичких субјеката за учешће. Надзор над поштивањем Општег оквирног споразума је перманентна обавеза свих надлежних органа и институција у Босни и Херцеговини, како је и прописано самим Споразумом, укључујући и Централну изборну комисију у складу са наведеним одредбама Изборног закона. То је обавеза и високог представника”, закључује Шантић.

Након цјелодневног засједања у петак, странке које чине власт у Републици Српској на челу с представницима СНСД усвојили су закључке о преносу надлежности с БиХ на Републику Српску.

За враћање надлежности гласала су 52 посланика, од чега је 49 из владајуће коалиције у Српској подржало закључке. Њих 49, као и предлагачи, требало би да сносе санкције предвиђене Изборним законом, пише Кlix.bа.

(Н.С)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања