Биљка која чува кућу, а и лијек је против многих болести

Према народном вјеровању, чуваркућа штити кућу и породицу од пожара, удара громова.

Чуваркућа овако су је назвали стари Грци и Римљани који су њен сок користили за заштиту других биљака од штеточина и гусјеница.

Чуваркућа је вишегодишња биљка која може да нарасте и до 30 центиметара. Што се тиче њеног опстанка у природи, веома добро подноси и ниске и високе температуре.

Оно што је љековито код ове биљке је то што она садржи јабучну и мрављу киселину. Широко је распрострањена у народној медицини, и њој се преписује дјеловање на имунолошки систем и лијечење канцерогених обољена.

Чуваркућу ћете чути и под именом “уховник” јер је добра за испирање и елиминисање вишка масноће из уха. Поред овога може се користити за разна обољена и повреде коже, посјекотина и опекотина. Такође, сок од ове биљке дуго се користи и за отклањање курјих очију и брадавица, преносе Новости.

Упала уха
За упалу уха, исциједите двије до три капљице сока у ухо и оставите да течност дјелује неколико минута, а потом накривите главу док сок не исцури из ушне шупљине.

Сок од ове биљке када се укомбинује са медом је добар за упалу уха. Употребљава се и у случајевима напетости, нервозе и страхова.

Листове чуваркуће може у блендеру да самељете, а потом и у пластичној посуди да помјешате са медом (препоручљиво је да мијешате дрвеном кашиком). Затим смјесу сипајте у теглу, а теглу обложите алуминијумском фолијом како свјетлост не би допрла до ње. Смјеса нека одстоји у тегли 5 дана. Од шестог дана узимајте по двије кашичице и у наредних пола сата немојте ништа јести.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО