Небојша Вукановић: Излазимо самостално у свим изборним јединицама, „За правду и ред“ ће имати јак посланички клуб!

Небојша Вукановић је синоћ на свом Yоутубе каналу говорио о актуелним темама, а посебно су занимљиви били одговори пратилаца на питања везана за Ненада Нешића, листи За правду и ред, кандидатима за предстојеће изборе и генерално о односима у опозицији. Он сматра да је добро да се што прије ”раскрсти” са Нешићем како би се избјегла штета која је неминовна. Јавност још увијек није упозната са тим да ли ће његова листа бити присутна у свим изборним јединицама, а Вукановић одговора да ће листа бити у цијелој РС и очекује да ће имати јак посланички клуб у НСРС. Сматра да се треба држати договора опозиције да кандидати треба да буду они који уживају највеће поштовање у народу. Такође истиче да дио опозиционих политичара у њега гледа као у противника и да многима смета то што ће изаћи са самосталном листом.
Говорећи о Ненаду Нешићу, Небојша Вукановић каже да је прави тренутак за дистанцирање опозиције од лидера ДНС-а јер би продужавање сарадње довело до ”забијање ножа у леђа” поручивши да неће одустати од свог става да Нешић и он не могу бити на истој страни.

Само здраве снаге могу срушити овај накарадни систем! Морамо да раскрстимо са Нешићем!
”Ја мислим да сам питање о Нешићу отворио у правом тренутку зато што сам сигуран да је то човјек који нема добре намјере и није искрени опозиционар. Њему није стало до промјене система! Питање Ненада Нешића је једно озбиљно питање, нисам реаговао ни плаховито ни импулсивно, нити имам неки лични анимозитет, у питању је општа ствар. Сматрам да у овом тренутку само здраве снаге могу срушити овај накарадни систем и донијети неке истинске промјене које народ, нажалост, дуго времена чека. Мислим да не треба правити никакве уступке Ненаду Нешићу, то није случај са цијелим ДНС-ом, има људи који су у тој странци и који су за истинске промјене и који знају да те промјене не може донијети Ненад Нешић. Треба ствари да се на вријеме рашчисте и ја нећу правити копромис око суштине. Мој став према Нешићу нема везе са пријетњама тужбом и слањем неких ултимативних демантија, нека тужи, све ћу му платити, али нећу правити уступке јер Ненад Нешић није човјек промјена! Ми морамо са њим да раскрстимо, ако то сада учинимо, он неће направити никакву штету, а ако га пустимо да буде с нама до јуна, када буду формалне кандидатуре или када прођу Избори, даћемо му легитимитет да освоји 7-8 посланичких мандата, а онда ће нам забити нож у леђа и отићи на другу страну.” – рекао је Вукановић.

Наша листа ће имати јак посланички клуб који ће бити корективни фактор и који неће правити никакве компромисе!
Дио јавности је у недоумици да ли ће Небојша Вукановић са својом листом За правду и ред имати посланичке листе у свих 9 изборних јединица, а народни посланик је појаснио да је то већ одавно планирано и да се већ ради на томе.

”Ми имамо политички субјекат који се зове За правду и ред – листа Небојше Вукановића. Недавно смо били у Мркоњић Граду, тамо смо за повјереника поставили Сергеја Милановића и ангажовали његове најближе сараднике, већ су се одредили људи који ће носити листу у том мјесту. Ускоро ћемо имати трибине у Кнежеву, Добоју, Зворнику, идем намјерно у градове гдје је власт најјача, да разбијамо те њихове бастионе. Не правимо класичну страначку структуру јер не желим да људе дијелим на моје и нечије друге чланове, за мене су сви људи исти. Биће листа у читавој РС, очекујем у овом тренутку да ћемо имати сигуран мандат у Херцеговини и у бањалучкој регији, врло могуће да ћемо ”добацити” до посланика и у зворничкој регији, Приједору и у Добоју, тамо има доста простора, људи су незадовољни. СДС и ПДП су након тих издаја прилично ”обезглављени”, посебно у Добоју. Очекујем да ћемо имати јак посланички клуб који ће бити корективни фактор и који не прави никакве компромисе. Ми завршавамо наш нови програм, презентоваћемо га грађанима, вјероватно кроз нови број ”Гласа комуне”. Ми имамо план и програм који смо објавили још 2014. године, свако ко жели може га пронаћи на интернету. Тај програм, тачније књига, звао се ”Како даље?” и ту смо писали о професионализацији, напуштању неолибералног система, демографској обнови, а мислим да смо ове три године, колико сам посланик, показали како се штити сиротиња, како се институције тјерају да раде и како се обуздавају моћници и тајкуни.” – каже Вукановић.

Драшко је уочи локалних избора обећао Јелени да ће је подржати као кандидата за предсједника РС, било би много да он буде кандидат за предсједника!
Вукановић тврди да је након завршног скупа ПДП-а уочи посљедњих локалних избора, Драшко Станивуковић, актуелни градоначелник Бањалуке, обећао да ће подржати Јелену Тривић као кандидата за предсједника РС. Лидер листе За правду и ред је мишљења да се тог договора треба држати и да би Станивуковићева кандидатура и за предсједника РС била превише, тачније да би послије одборничког, посланичког и градоначелничког мандата, та кандидатура била превише. Говорио је и о томе да дијелу опозиционих политичара смета то што ће на изборе изаћи самостално.

Јелена и ја дјелујемо као опозициони тандем, а најбоље истраживање је био скуп у Бањалуци!
”Драшко је на завршном скупу ПДП-а уочи посљедњих локалних избора рекао Јелени да она њему сада ”чува леђа”, а он ће њој за двије године. Сви смо стали иза Драшка када је постао градоначелник, био је одборник, посланик па градоначелник и искрено мислим да би у четвртим изборима било много да сваки пут иде степеницу више. Људи кажу да сам ја ”мали од палубе” јер немам пара, мислим да то није коректно, треба изабрати двоје који имају највише повјерења код народа, а ако би се извршило опсежно истраживање јавности, то би било лако утврдити. Јелена и ја често дјелујемо као неки опозициони тандем, покушавамо демаскирати власт, договор опозиције је да двоје личности које имају највише угледа у народу буду кандидати и мислим да је најбоље истраживање био скуп у Бањалуци, гдје се осјетио пулс народа. Свако калкулисање и свако одступање, морам да кажем, опозицији су прихватљиви и ДНС и сви, само да Вукан нема своју листу. Нажалост, има људи у опозицији којима ја не одговорам и који ме гледају као противника, као да ја некоме нешто узимам. Никоме ја не планирам узети ништа, увијек сам био више него коректан, много сам дао оздрављењу опозиције, првенствено СДС-а, ове три године борбе у Скупштини, али не дозвољавам приче да свако може имати своје листе, само немојте Вукан да има! Тачно је да ја нисам дио никаквих интересних структура и да не правим труле компромисе , али мислим да је добро и здраво да уђе нека нова група од 7-8 људи, искрених опозиционара, који ће бити гарант да имамо кључ за свака врата и да се неће правити компромиси. У том смислу, мој пут се зна!” – јасан је Вукановић.

Осврнуо се и на Адама Шукала изразивши жаљење што је садашњи посланик СНС-а у Скупштини Србије, још 2014. године пропустио, како каже, историјску прилику да формира власт са опозицијом.

Адам Шукало је имао историјску прилику да 2014. зада коначни ударац Милораду Додику, али му се приклонио!
”Адам Шукало ме је 2014. звао да правим заједничку листу са Српском напредном странком, долазио је у Требиње, рекао сам да нећу, да имам своју листу, онда је он направио договор са ДНС-ом и компензацијом ушао у Скупштину. Шукало и Ђорђић су испред СНС-а имали те 2014. године прилику, били су тас на ваги, али су отишли скупа са власти, тада је Шукало могао задати коначни ударац Милораду Додику, али није то урадио. Прешао је касније на страну опозиције, добио повјерење грађана, велики број гласова, да би, вјерујем, разочарао све, када је отишао у Србију и постао посланик СНС-а. Мислим да он нема неког утицаја овдје, што се мене тиче, са њим годинама немам комуникацију. Искрено кажем, жао ми је што он и Ђорђић, као посланици СНС-а, нису те 2014. формирали власт са опозицијом, а имали су прилику да уђу историју, што би се рекло.” – изнио је Вукановић синоћ на свом Yоутубе каналу.

Објаснио је и зашто је против заједничке листе опозиције истакавши као главну препреку то што не би пристао да буде на истој листи са људима попут Ненада Нешића. Каже да је СПС пријатно изненадио када није подржао Додикову иницијативу истакавши да ипак има резерву према свима који су раније били дио коалиције са СНСД-ом.

”Када ме питају да ли сам за формирање заједничке листе на предстојећим Изборима, ја нисам за то, сматрам да она не би ништа донијела, овакав изборни систем одговара цензусу од 3%, одговара мањим странкама. Од заједничке листе опозиције у РС нема ништа, не бих себе могао замислити на истој листи са неким попут Нешића, можда би се о заједничкој листи могло причати за Парламент БиХ, такав наступ би можда био добар и продуктиван. Морам признати да су Селак и СПС пријатно изненадили, могли су сада спасити Додика, треба направити бар малу разлику између Селака и Нешића, јер је Нешић натјерао своје да гласају за Додика, Селак није. Ја принципијелно не вјерујем људима који су били дио власти, али говорио сам то и раније, СПС је био јако близак са Додиком али очито је да је дошло до неког анимозитета и да су постали противници.” – рекао је Вукановић.

Ако буде правне државе, Милорад Додик ће завршити у затвору!
”Ако буде правне државе, Милорад Додик ће завршити у затвору! Вучић ће подржавати Додика док год буде на власти, пружаће му ту прикривену подршку, свима је то јасно. Састали су се два пута у задњих десет дана.”

Вукановић је говорио и о актуелним проблемима, тачније протестима грађана на Озрену те протесту рудара, изразивши подршку.

”Рудари имају моју пуну подршку, страшно је то што им раде на челу са Фадилом Новалићем, једном трагикомичном марионетом. Својим понашањем, од афере ”Малина”, па сада ово са рударима, то је стварно трагикомично. Говорио сам о Озрену и на Сједници, генерално сам против мултинационалних фирми јер циљ таквих фирми је експлоатација, ниједна од тих фирми не долази негдје да би учинила нешто добро за становништво, већ напротив. Подржавам грађане и у Србији, не желим да стајем ни на чију страну у политичком смислу, али морам рећи да је недопустиво насиље над протестантима.” – рекао је Небојша Вукановић.

Игор Сврдлин/MojaHercegovina.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО