Видовић: Српска држи инфлацију под контролом

БАЊАЛУКА – Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је вечерас да Република Српска држи инфлацију под контролом и да грађани не треба да се плаше да ће остати без плата и пензије које ће у наредној години бити повећане.

„Планирали смо да половином децембра у Народној скупштини Републике Српске усвојимо буџет Српске за наредну годину који се неће много разликовати од овогодишњег. Важно је што ћемо наредне године повећати плате од три до пет одсто, али повећаћемо и пензије. Повећаћемо и додатке за борачке категорије“, рекла је Видовићева.

Она је напоменула да је буџет Српске стабилан, ликвидан и све буџетске обавезе Влада редовно сервисира што ће бити до краја ове и у наредној години.

„Привреда Републике Српске је у овој години имала раст који нисмо очекивали. Према макроекономским параметрима бољи смо него прошле године. Мислим на раст бруто домаћег производа, прихода и производње, а извоз је порастао за 30 одсто“, рекла је Видовићева за Алтернативну телевизију.

Она је истакла да је ова година боља и у односу на 2019, јер је већи раст индустријске производње, прихода и има више запослених.

„Република Српска није презадужена, средње смо задужени. Наш јавни дуг је 42,4 одсто бруто домаћег производа, а укупан дуг је 51,5 одсто. У дуг Федерације БиХ нису урачунати кантони и зато се не можемо поредити“, додала је Видовићева.

Према њеним ријечима, вирус корона је коштао Републику Српску 320 милиона КМ, а новац је уложен у здравство и привреду.

„Међутим, улагање у привреду је дало резултат зато што смо имали исти број запослених на крају прошле и 2019. године“, каже Видовићева.

Она је нагласила да је било реално очекивати инфлацију у свијету, јер је у пандемији вируса корона штампано много новца, поскупјели су енергенти, а прекинути су и ланци снабдијевања.

Видовићева је напоменула да Република Српска покушава створити повољан привредни амбијент и да је веома значајно што је извоз у овој години порастао, а у наредној години се очекује још више.

„Разговарамо и са значајним инвеститорима који се из Азије враћају у Европу. Ово не би смјела да пропусти Српска, па ни БиХ. Инфлацију Република Српска држи под контролом, нешто је виша од два одсто, и грађани не треба да се плаше да ће остати без пензија и плата. Због свега ћемо у наредној години повећати плате и пензије, јер инфлација не смије расти више од њих“, рекла је она.

Министар финансија Републике Српске каже да у новом закону о ПДВ-у у БиХ треба увести диференцирану стопу, али, како је навела, све диктирају странци што подржава Федерација БиХ и ниво БиХ.

Видовићева је рекла да ће у Српској бити уведен нови систем фискализације гђе ће сваки рачун прво бити регистрован у Пореској управи.

Она је подсјетила да ће наредне године бити повећане плате и пензије у Српској и да би уз Владу Српске и послодавци морали да реагују.

Видовићева тврди да би бруто домаћи производ у овој години требало да буде од 5,5 до шест одсто.

Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања