Протести и блокаде путева у Београду и више градова Србије

Протест грађана и еколошких активиста у неколико градова Србије започео је раније најављеном једносатном блокадом саобраћајница. Као разлог за радикализацију протеста навели су усвајање Закона о референдуму и народној иницијативи и Закона о експропријацији.

(Фото А. Маринковић)

Грађани и активисти покушали су данас рано поподне у Београду безуспешно да пробију кордон полиције у Савској улици како би на сат времена блокирали мост Газела, након чега су се учесници протеста упутили на другу страну, према улици Кнеза Милоша.Кордони полиције распоређени су на прилазима мосту и блокирају прилаз грађанима.

Учесници протеста су се прво окупили испред Палате правде у Београду, одакле су се раздвојили у више група.

(фото РТС)

Активисти невладиних организација и грађани блокирали саобраћај код Центра Сава у оба смера, и да је у истом тренутку из аутобуса изашло око 40 полицајаца у опреми за разбијање демонстрација, преноси РТС.

Демонстранти су данас и у Новом Саду блокирали Варадински мост, а како јавља извештач РТС-а ангажована је и Жандармерија.

Дошло је до кошкања грађана са припадницима Жандармерије. Саобраћај је у том делу града затворен.

Учесници протеста су се прво окупили испред Палате правде у Београду, одакле су се раздвојили у више група. Полиција је Сави Манојловићу, представнику иницијативе Крени промени, покушала да уручи уручи решење о забрани скупа и покушаја једночасовне блокаде Мостарске петље и аутопута, али је он одбио да прими тај акт и најавио да ће се блокада, заказана у 14 сати, ипак одржати, без обзира на све последице, као и да је свестан да чини кривично дело.

Образложење за одбијање скупа, које је Манојловићу покушао да уручи командир полицијске станице Савски венац Александар Крстић, било је у томе да је пријављен неблаговремено, тек у петак, а законски рок је пет дана, док је Манојловић објаснио да су спорне измене и допуне Устава, као и Закон о експропријацији усвојени у краћем року.

Крстић је Манојловића упозорио да блокада међународног Коридора 10 може да прерасте у кривично дело, али је и обећао да полиција неће реаговати ако их учесници протеста не буду нападали.

Манојловић је поручио да ће аутопут бити затворен и да неће бити напада на полицију, а припаднике МУП је позвао да буду суздржани.

(Фото А. Маринковић)

МУП је издао и саопштење у коме обавештава јавност да је свака блокада саобраћаја кршење закона као и одржавање непријављених скупова.

У саопштењу МУП-а се, између осталог, наводи се да је „сваки непријављени скуп, а посебно онај који се одвија на путевима и мостовима је велики ризик и изазивање опасности по учеснике у саобраћају, као и учеснике скупа“.

„Пошто скупови нису пријављени полиција не може да врши њихово обезбеђење и да гарантује безбедност. Сву одговорност за све што може да се деси сносе организатори непријављених скупова“, каже се у саопштењу.

Министарство унутрашњих послова саопштило је раније данас да је свака блокада саобраћаја кршење закона, као и одржавање непријављених скупова, као и полиција не може да чува тај скуп.

Представник иницијативе Крени промени Саво Манојловић је казао новинарима да је свестан да се блокадом саобраћаја крши закон, али да је спреман да сноси последице.

Окупљени узвикују „Србија, Србија” и „Не дамо Србију”. Осим на ауто-путу, грађани су се окупили и на зеленим површинама уз ауто-пут, као и на мосту изнад ауто-пута, јавља извештај „Политике”.

Полицијски кордон је испред окупљених.

(Фото Ј. Петровић)

Протест и у Крагујевцу

У  Крагујевцу су демонстранти блокирали део улице Краља Александра Првог Карађорђевића, на раскрсници код Саборне цркве.

Грађани који су се организовали углавном преко друштвених мрежа мирно протестују.

Возачима је онемогућен пролаз јер се они налазе на самој раскрсници. Они су касније променили локацију и након блокаде центра града кренули на транзитни пут за Краљево.

Присутни су Припадници Полицијске управе Крагујевац и за сада све протиче без инцидента.

Како је раније најављено на више друштвених мрежа, део еколошких удружења позвао је грађане да на један сат блокирају више саобраћајница широм Србије, због наведена два закона.

Михајловић: Блокадом желе да изазову хаос, изађите на изборе

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, поводом протеста и блокаде путева, да је реч о обичном терору мањине.

„Јасно је било након првих окупљања, а данас је само потврђено да се ради о политички обојеном протесту. Никакав Рио Тинто, нити усвојени закони у Народној скупштини немају везе са блокадама пута”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је, у саопштењу, поново позвала организаторе блокада да „скину маске”, преноси Танјуг.

„Доста је било скривања. Саставите ваше програме и изађите на изборе и тамо кандидујте своју политику, а не да малтретирате људе. Блокадом путева желе да изазову хаос, јер им је јасно да немају подршку грађана. Једино насиљем које отворено пропагирају и претњама, као што то ради Александар Јовановић Ћута и њему слични могу да покушају да дођу до места у парламенту”, закључила је Михајловићева.

Пoлитика.рсТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО