Апел

ОСВЕСТИ СЕ! На данашњи дан 25. новембра обележава се међународни дан насиља над женама и управо сада док читаш ово нека жена у Србији трпи физичко насиље. Нека жена трпи психичко насиље. Некој жени је вечерас сломљен нос. Некој жени је поломљена вилица. Нека жена је у страху и не сме да пријави насиље. Нека жена трпи насиље због деце. Нека жена трпи јер се нада да неће више. Неки комшија је окренуо главу и појачао телевизор да не би чуо насиље. Неки полицајац није жело да реагује. Нека жена је силована. Нека жена је истерана на улицу. Нека жена је морала да напусти свој дом и са својом децом оде у сигурну кућу јер је њен дом и дом њене деце сигурна кућа за насилника. Можда је нека жена и монструозно убијена!

Моја апел:

ЖЕНАМА

 • Не постоји оправдање за насиље – Јер насиље мора бити брутално санкционисано!
 • Не постоји омакло се једном – Омаћићему се сваког сл. пута!
 • Не постоји попио је – За насиље нема оправдања!
 • Не постоји неће више – Ако те је ударио једном, опет ће!
 • Не постоји није страшно – да страшно је!
 • Не постоји срамота ме је да причам о томе – Не сме да те буде срамота, срамота треба да буде насилника доживотно!
 • Не постоји бојим се за шта ћу сутра – Јер било какво сутра је боље од таквог данас!
 • Не постоји морам због деце – Управо због деце не смеш да трпиш!
 • Не постоји само физичко насиље – Постоји и психичко насиље које може бити понекад и горе од физичког.

То што је он јачи пол не значи да те поседује. Брак или веза морају бити склад и хармонија мушкарца и жене а не превласт и терор. Љубав постоји само у слободи а не у психичком злостављању. Жена да би волела свог партнера мора бити апсолутно слободна у одлуци да неког воли или не, свако присиљавање је насиље. Свако насиље у породици уништава децу која ће касније постати или сопствене бледе сенке или још већи насилници. Апел свим женама да је развод или самоћа боља од брака у коме жена трпи насиље. Морате се охрабрити и успротивити се насиљу! Имате један живот и проживите га као достојанствена личност.

НАСИЛНИЦИМА

 • Не постоје изговори попут ја сам јачи мораш да ме слушаш јер то не значи да си у праву већ да си насилник.
 • Не постоји изговор зашто си подигао руку на жену.
 • Не постоји изговор омакло ми се нећу више. Жена није ваша својина са којом можете да радите шта желите.
 • Ако зарађујеш више од жене или финансијски издржаваш своју породицу то не значи да полажеш и право на слободу своје жене, јер док ти зарађујеш тај новац она васпитава вашу децу и подиже дом.
 • Ако удариш физички слабијег од себе ти ниси мушкарчина ти си кукавица јер не смеш да се супротставиш јачима.
 • Фрустрација било које врсте није оправдање да удариш жену.
 • Ако је жена твоја половина онда сам себе удараш.
 • Ако удариш жену ти си и кукавица и најобичнији бедник. Када удариш жену размисли како би се осећао ако неко удари твоју сестру или ћерку?!
 • Ако бијеш жену теби је место у затвору а не поред жене и деце!

ФАМИЛИЈИ НАСИЛНИКА

Пошто сте ви у великој мери криви за васпитање насилника и што је такав постао јер сваки такав облик поремећаја се вуче од раних година и испољава се на разне начине, ви сте последњи који имате права да ћутите на насиље. И свако од вас који ћути и окреће главу или у горем случају оправдава насиље је саучесник у овом гнусном злочину. Ви сте ти који први морате да осудите насиље, да урадите све што је до вас да насилник буде приведен правди. Ви сте ти који први треба да заштите жртву.

ФАМИЛИЈИ ЖРТВЕ

Често се у Србији дешава да фамилија жртве охрабрује жртву насиља да ћути због деце или материјалне сигурности или било ког другог бесмисленог разлога. Управо ви морате да будете први који ће на сваки начин пружити подршку жртви да пријави насиље и да је заштите уколико држава не реагује. Васпитавајте децу да чувају своје достојанство јер једино тако ћемо стоворити народ достојанствених људи који не дају на себе и који храбро иду кроз живот.

КОМШИЈЕ И БЛИЖЊИ

Срам вас било, сваког пута када сте окренули главу када видите модру жену. Срам вас било, сваког пута када сте појачали телевизор да не би слушали насиље у кући комшија. Срам вас било, сваког пута када сте пријавили комшије због гласне музике а прећутали сте насиље над женама. Срам вас било када сте видели идиота да туче жену на улици а ви прешли на другу страну улице да не будете сведог свог бедног “достојанства“. Сваког пута када сте то урадили престали сте да будете људи и нисте помогли некоме ко није имао могућности да се одбрани. Сваког пута када сте окренули главу пљунули сте на своје достојанство. Сутра не дај Боже то може бити ваша мајка, сестра, ћерка! РАЗМИСЛИТЕ О ТОМЕ!

ПОЛИЦИЈИ

Сваки онај појединац полицајац, за кога верујем да је заиста по неки појединац који није реаговао на пријаву насиља или није заштитио жртву или је рекао па добро није страшно заслужила је, пљунуо је на своју професију, на своју значку, на своју државу, на своју мајку, на своју сестру, на своју ћерку!

НАРОДНИМ ПОСЛАНИЦИМА

Господо народни посланици, ви сте представници овог народа између осталог и моји представници и недостојно ваше понашање у скупштини је подстрек за друштво силеџија и манијака. Апсурд је да закон о породичном насиљу доносите тако што правите насиље међу собом. Ви треба да будете огледало народа а ако заиста то и јесте онда није ни чудна оволика количина насиља. Молим вас да достојанство народа пре свега сачувате у скупштини. Да законе које изгласавате буду ригоризни за насилнике, да дом жртве увек буде њен дом и дом њене деце а да насилник буде тај за кога у њему нема места.

СУДОВИМА

Сваког пута када сте предмет о породичном насиљу гурнули у фиоку и одложили пресуду. Дали сте насилнику још један дан могућности да пребије жртву а можда и убије. Не желим да поверујем да постоји судија који би примио мито да не осуди насилника јер то може бити ваша колегиница, сестра мајка или ћерка сутра. Од вас на крају зависи да ли ће насилник остати на слободи и наставити терор или ће привести правди и отићи тамо где му је место. Не постоји одлагање – јер је и то насиље.

МЕДИЈИМА

Представници ви имате велику улогу у обликовању и васпитавању друштва. Ви сте ти који често услед недостатка времена родитеља васпитавате младе. Ви сте ти који сте и међу најодговорнијим у овом друштву. Сваки пут када пустите насиље на телевијизији можда се створи управо један нови насилник у друштву. Сваки пут када ради гледаности и профита пуштате разне ријалити облике насиља или насиља било каквог другог типа ви сте ти који сте поручили друштву да је насиље у реду. Ви сте ти који сте поручили друштву да је то афирмативни облик понашања. Ја вас молим да постанете свесни своје улоге у друштву и да прекинете промоцију насиља и да увек будете први који ће осудити насиље без обзира о коме се ради! Када је насиље над женама или децом у питању нема повлашћених јер то могу бити ваше мајке, ваше сестре или ваше ћерке!


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања