Предсједница норвешког парламента поднијела оставку: Има кућу, а бесплатно користила стан

Предсједница Парламента Норвешке Ева Кристин Хансен је поднијела оставку након што је откривено да јој парламент плаћа стан, упркос томе што у близини Осла има своју кућу.

Државни тужиоци су затражили од полиције да истражи да ли је учињена превара. Иако није конкретно наведено против кога се води истрага, Хансен, која је функционерка владајуће Лабуристичке странке, је управо истакла истрагу као разлог за оставку.

„Мислим да није прихватљиво да парламент има предсједника који је под полицијском истрагом. Зато сам информисала страначког предсједника и челника страначког клуба у парламенту да ћу поднијети оставку“, изјавила је.

Норвешки лист Анрессеависен је раније објавио да је Хансен неколико година бесплатно користила стан у Ослу, док је истовремено живјела у кући која је 29 километара удаљена од парламента.

Парламент плаћа овакве станове онима који живе у мјестима која су удаљена 40 километара и више.

Овај случај је утолико више изазвао интересовање јавности из разлога што је сама Хансен најавила да ће се борити против злоупотреба за кориштење станова. Поручила је да жали што није обавијестила да у близини има кућу те да је ријеч о „погрешној процјени“, преноси норвешки лист ВГ.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО