Руско самоубиство у Сплиту, Хрватска директно иде на Мундијал


Ватрени славили аутоголом Кудријашова десетак минута пре краја

Хрватска се поново извукла. Током читавих квалификација је гледала у леђа Русији, али је у одлучујућем мечу на славила аутоголом дефанзивца Баћушки Федора Кудријашова десетак минута пре краја меча, прескочили Баћушке на табели и директно отишли у Катар – 1:0 (0:0).

Рачуница је била јасна. Хрвати су имали два бода мање и једино их је победа водила директно у Катар, док је Русија могла да калкулише и одигра на реми. Тако су и приступили утакмици, да по сваку цену одбране свој гол. У прилог томе податак да су први ударац ка Грбићевом голу упутили тек у 73. минуту.

Међутим, покушали су изабраници Валерија Карпина високом поставком на старту утакмице да на препад ухвате домаће фудбалере, али чим су Коцкасти први пут пробили пресинг Баћушки, а играо се тада девети минут, уследила је опсада Сафоновог гола. Ипак, јака киша у комбинацији са густом одбраном гостију није дозвољавала Хрватима да се разиграју и кратким комбинацијама долазе до лаких изгледних прилика, па су се фокусирали на игру по боку.

Блистао је у таквим околностима десни бек Ватрених Јосип Јурановић, перфектним центаршутевима створио је стопостотне прилике Андреју Крамарићу у првом, на старту другог и резервистима Марију Пашалићу и Бруну Петковићу , али су сва тројица гађали право у Сафонова. Покушавали су и са дистанце, пре свих Марцело Брозовић – један ударац прошао центиметрима поред стативе, други сјајно зауставио руски голман – пратили су га Иван Перишић и Крамарић. Није вредело. Време је пролазило, киша све јаче падала, и све је више деловало као да ће Хрвати кроз бараж морати да траже пут до Катара.

А онда им се срећа осмехнула. Вала су је и заслужили. Борна Соса је центрирао, лопта пала на петерац и незгодно одскочила до Федора Кудријашова, који је неспретном интервенцијом послао у своју мрежу. Играо се 81. минут.

Руси су до краја покушали да играју фудбал, али на потопљеном Пољуду за тако нешто потребно је мало више умећа. Они га пак у претходних 80 минута нису показали. За поправљање утиска било је касно.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО