УХАПШЕН ПОЗНАТИ БАЊАЛУЧКИ АДВОКАТ И ИСТАКНУТИ ЧЛАН СНСД: У току претреси више објеката осумњиченог

Специјално тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводи акцију лишавања слободе бањалучког адвоката и истакнутог члана СНСД Стојана Вукајловића, јављају медији.

Према писању медија, сумња се да је Вукајловић у сарадњи са судијом Основног суда у Бања Луци Небојшом Пејовић организовао и договарао лицитације пред Основним судом Бања Лука.

Вукајловић је обављао послове савјетника директора Фонда здравственог осигурања, а био је и одборник у прошлом сазиву у Скупштини града Бања Лука.

Тужилаштво Републике Српске је у августу ове године подигло оптужницу против Небојше Пејовића, судије Основног суда у Бањалуци због кривичних ђела повреда закона од судије или јавног тужиоца и трговина утјецајем. Оптужницом је предложено и да се осумњиченом изрекне мјера забране вршења позива, ђелатности или дужности.

Оптужница Пејовића терети да је 31. децембра 2019. године, поступајући као судија Основног суда у Бањалуци, у извршном поступку пред тим судом био на рочишту ради продаје некретнина – четири стана у Бањалуци и један пословни простор, те викенд кућа са двориштем у мјесту Ивањска.

С намјером да понуђачу, адвокату Вукајловићу прибави имовинску корист, спријечио је остала четири понуђача да учествују у јавном надметању са образложењем да нису уплатили осигурање за све некретнине које се продају, иако су они уплатили максимални износ од 10.000 КМ за учешће у јавном надметању, пише Српскаинфо.

Након отварања јавног надметања осумњичени је понудио на продају заједно све наведене некретнине за укупан износ од 283.400 КМ, односно за једну половину њихове процијењене вриједности у извршном поступку, не дозовољавајући при том појединачну продају некретнина и укључивање у надметање осталих понуђача.

Утврдио је да само понуђач адвокат Стојан Вукајловић испуњава услова за учешће на надметању. Након што је прихватио понуђени укупни износ, осумњичени је донио незакониту одлуку – закључак којим се предметне некретнине продају наведеном понуђачу за износ од 283.400 КМ односно за половину њихове процијењене вриједности, утичући својим поступањем на умањење износа за продају предметних непокретности – наводи се у оптужници.

Оптужница судију терети и да је од оштећеног С. Х. затражио, те 21. априла 2021. године и примио новчани износ од 1.000 еура, како би користећи свој утјецај судије, гарантовао заштиту и повољан исход поступка за привредно друштво у власништву оштећеног у судским поступцима који могу произаћи након што је Окружни привредни суд у Бањалуци донио закључак који не иде у прилог овом привредном друштву, а односи се на захтјев за упис у судски регистар.

Вукајловић је од раније познат по афери куповине више станова на, како се тврдило, намјештеној лицитацији, који су претходно одузети од Милоша Шмитрана, некадашњег начелника Ођељења за борачко-инвалидску заштиту Градске управе Бањалука, пресуђеног марта 2016. године на шест мјесеци затвора и новчану казну од 15.000 КМ. Пресудом Окружног суда Бањалука, Шмитрану је наложено да Граду надокнади штету од 539.410 КМ.

Како сазнаје Српскаинфо у току су претреси Стојан на више локација у Бањалуци.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања