Осам другара БЕСПЛАТНО ЦЕПАЈУ ДРВА, срећа људи којима помогну и њихова је срећа

Са сузама нас дочекају, са сузама нас испрате“: Младићи из Ужица БЕСПЛАТНО ЦЕПАЈУ ДРВА, срећа људи којима помогну и њихова је срећа

Није хтело осам другара, кад понуди своју снагу, младост и слободно време суграђанима којима је потребна помоћ, никакву медијску промоцију и саморекламество, али се за њихово доброчинство прочуло Ужицем и сад о њему ваља надалеко да се зна.

Душан, Вук, Стефан, Марко, Дејан, Милош, Игор и Бојан, стари од 24 до 36 година, неки од њих породични људи, ових дана залазе по ужичким насељима и цепају дрва. Не води их зов динара, него доброта и епматија које, они су доказ, још постоје у човеку.

„Онемоћалим старинама и самохраним мајкама бесплатно цепамо дрва у слободно време“, – пише у огласу који пре неки дан даде дружина.

И који је заинтересовао Ужичане лошијег материјалног стања, притиснуте годинама, жене без мушке руке у кући. Цепали су пре неки дан, цепали су јуче, и сутра ће, и опет за викенд.

-Прво смо почели да помажемо нашим комшијама, а онда дошли да идеју да се понудимо и другима који не могу сами, а скупо им да плате радну снагу. Не можемо да одговоримо позиву у истом тренутку јер имамо своје послове, али трудимо се да два – три пута седмично притекнемо у помоћ. Неки од нас се баве борилачким спортовима, неки иду у теретану, али се понеког тренинга одрекнемо да један део енергије усмеримо у корист других, – прича Бојан за „Блиц“.

Не сматрају ови Ужичани да је битно да се зна за њихова презимена и како изгледају, већ је довољно, кажу, да људи којима треба помоћ буду упућени да имају коме да се обрате.

-Нас не зове неко коме треба да се исцепа 10-15 кубика, тај који троши толику количину огрева има велику кућу и новац да плати цепаче. Обраћају нам се људи који за зиму спреме пет – шест кубика и велики им је издатак да ангажују раднике, – кажу другари.

Сви који им се обрате, причају они, у почетку су резервисани јер мисле „ако им људи бесплатно раде макар их треба нахранити и напојити“. Не да ни то не тражи хумана дружина, него одмах стави до знања да су храна и освежење њихова брига. Понесе са собом седвиче, кекс, сок, мада их домаћице неретко почасте слаткишима из своје кухиње.

-Ти људи са неверицом приме да долазимо бесплатно. Са сузама нас дочекају, са сузама нас испрате. Драго нам је када видимо срећу на њиховим лицима и схватимо колики смо им терет скинули са плећа. Њихова радост је вреднија сатисфакција од сваких пара, – преноси Бојан.

Сезона припреме дрва се ближи крају, још мало и осморица Ужичана ће моћи да одложе секире. И да припреме лопате. Зимус ће, поручују, бити на располагању тамо где буде требало чистити снег.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО