Кривокапић о обнови капеле на Ловћену: Све ће доћи у своjе вриjеме

ДАН

Премијер jе навео и да jе Влада припемила Закон о попису, те да очекуjе да ће бити до 20. новембра у скупштинскоj процедури

Све што сам обећао покоjном митрополиту Амфилохиjу сам испунио, поручио jе премиjер Здравко Кривокапић у емисиjи “Око” на РТС-у.

Одговараjући на питање новинара да ли би покоjни митрополит Амфилохиjе био задовољан оним што jе Кривокапић до сада учинио, премиjер каже да то не зна.

– Не знам да ли би митрополит био задовољан, али знам да све што сам њему обећао сам испунио – наводећи како је остао  jош jедан дио око социjалне правде.

Црна Гора послиjе његоша ниjе имала такву личност, коjа jе била свестрана, коjа jе оставила дубоки траг у Црноj Гори. Црна Гора jе постала и духовна, што jоj припада по насљеђу и историjи, казао jе премијер.

На питање да ли ће се обновити капела на Ловћену, Кривокапић каже да ће све доћи у своjе вриjеме.

– Свако вриjеме доноси своjа рjешења -рекао jе Кривокапић.

Он тврди да jе неко намjерно желио да прави разлике.

– Сви смо и кривци и саучесници ономе што се данас дешава. Нечињење jе исто погрешно као и неко чињење, казао jе он.

На питање да ли може да замисли да слободно прошета Цетињем са патриjархом српским Порфириjем, каже да jе то вjероватно у овом тренутку немогуће, Али доћи ће вриjеме када ће то бити могуће.

– Мислим да jе на Цетињу страст узаврела, jер спречавати некога да нешто обавља у своjим обjектима jе незамисливо и недопустиво –  рекао jе Кривокапић.

Кривокапић тврди да jе наметнута игра у коjоj одређене структуре повезане са криминалом диктираjу оно што видимо на Цетињу.

– Цетињани су наjгостубљивиjи људи и врло поштени. То се дешавало у историjи, када видите ко jе све долазио на Цетиње -истакао jе Кривокапић.

Као одговор на питање да ли се нешто промиjенило послиjе 27. маjа када jе посjетио Београд, премијер је казао да jе тада дошао из два разлога.

– За наш амбиjент у коме вjера ниjе утемељена него jе била запостављена, онда имате увиjек проблем. Био сам позван да дођем од патриjарха Порфириjа и митрополита Jоаникиjа. Оно што се десило таj даj мислим да jе jака медиjска игра коjа jе праћена са додацима и примjесама политичара из Црне Горе, политичких аналитичара и, по мени, историчара коjима то не припада да говоре о односу премиjера према том доласку – рекао jе Кривокапић.

Премиjер истиче да jе Влада Црне Горе урадила све што jе до ње по питању Темељног уговора са СПЦ.

Кривокапић каже да jе црногорски парламент jединствен jер има 41 напрема 40 однос снага.

– У парламенту jедна групациjа од почетка до данас, не знам из коjих разлога, не жели да подржи ову Владу. Само су jе подржали 4. децембра када jе изгласана и послиjе тога креће хаjка коjа jе незапамћена у Европи. Jедан дио позициjе размишља опозиционо и дан данас и Влади ставља на терет нешто што ми ни помислили ниjесмо –  казао jе Кривокапић.

Премиjер jе истакао да ниjе имао ниjедан политички мотив, већ да jе његов мотив био заштита цркве и имовине.

Послиjе Другог свjетског рата први пут у Влади Црне Горе, каже Кривокапић, има наjвише Срба.

– Никога ниjесам питао коjоj вjери, нациjи припада ни коjа крвна зрнца има. Главно питање jе зашто неки политичари коjи jедини представљаjу “српске политичаре” у Црноj Гори ниjесу видљиви. То jе питање на коjе треба неко да одговори – додаjе премиjер.

Он се осврнуо и на полагање виjенца на спомен-плочу Зорану Ђинђићу.

Осjећао сам обавезу да одам почаст човjеку коjи jе желио да Србиjа и регион буду другачиjи, да заборавимо прошлост да се окренемо будућности. Врло често се осврнем на изjаве Ђинђића jер оне и дан данас предастављаjу путоказ за одређено дjеловање –  казао jе Кривокапић.

Навео jе и да се експертска влада показала као „веома успjешна“.

Кривокапић на питање зашто односи Црне Горе и Србиjе ниjесу добри као односи између грађана двиjе државе, казао „да тренутно нема анти-срспке и било коjе друге политике осим про-европске и грађанске“.

– За релациjе коjе постоjе у политикама – мислим да jе крива и jедна и друга страна. Наjбоље да моjа посjета буде зачетак нове путање у односима Црне Горе и Србиjе на добробит грађана – додао је премијер.

Говорећи о утицаjу страног фактора у Црноj Гори, Кривокапић jе казао „да свако има своj интерес“, али да jе наjбитниjе „да државник коjи води државу зна шта jе наjбоље за његов народ“.

Кривокапић jе навео и да jе Влада припемила Закон о попису, те да очекуjе да ће бити до 20. новембра у скупштинскоj процедури.

– Мора да прође усаглашавање са Европском комисиjом коjе ће траjати кратко jер jе закон jедноставан и до 20. новембра биће дат у скупштинску процедуру. Од парламента зависи да ли ће он бити одржан идуће године на прољеће или jесен. Наjважниjе jеда попис покаже вољу сваког поjединца и од њега не треба правити било чиjи маркетинг – рекао jе Кривокапић.

Дан


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања