Радост за Свету Петку: Пет сестара из Билеће сачувало породичну славу

У породичном дому Милошевића у Билећи, пет ћерки након смрти родитеља наставило је да слави Свету Петку, заштитницу жена.

Све су удате и имају децу, неке и унуке, па је кућа Милошевића пуна весеља и граје. Мила, Нада, Рада, Новка и Стана некада Милошевић, а данас свака с другим презименом, нису дозволиле да се у њиховом родном дому угаси крсна свећа и забораве обичаји, преноси РТРС

Сложно, уз подршку мужева, деце, и унука славе Свету Петку.

– Трудимо се да славимо као што су наши родитељи славили и трудимо се да будемо достојни да и даље славимо, прича Нада.

Унуци Рада и Борике Милошевић с великом љубављу, сетом и огромним поносом причају о деду и баки и ономе што су од њих учили. Наставак традиције и обележавање славе овог дома, кажу, најмање је што могу учинити у сећање на њих.

– Ја и њих већ петнаестак рођених са радошћу долазимо овде и сигуран сам да нећемо дозволити да се ова традиција коју су почели дед и бака, наставиле моја мајка и тетке, прекине – наводи поносно унук Бојан.

И зетови у овој домаћинској кући имају своја задужења, то је здравица и ломљење славског хлеба.

– Као и сваки супруг морам позитивно реаговати на супругине захтеве. Необично и специфично за ове крајеве је да женска деца наставе да славе крсну славу. Али ово је јако лепо. Већ низ година то радимо и са задовољством је прихваћено од свих нас зетова – каже један од мужева срећних сестара.

Ђед Раде је, кажу унуци, волео гусле. Захваљујући једном од његових унука и данас се у овом дому чуо звук овог традиционалног српског инструмента.

Сестре Милошевић из Брестица пример су како и куће без мушког наследника и у Херцеговини могу сачувати и наставити традицију. Важна је само љубав и слога, којих ове жене и њихове породице имају напретек.

РТРС


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО