Возачи неће плаћати 100 КМ за увиђај: Обрисана спорна одредба из Приједлога закона о безбједности саобраћаја РС


Учесник лакше саобраћајне незгоде који захтијева излазак полиције на лице мјеста неће морати да плаћа 100 КМ за трошкове увиђаја, како је то првобитно било предвиђено законом.

У односу на Нацрт закона о безбједности саобраћаја на путевима РС, у приједлогу закона који је Влада РС недавно усвојила обрисана је одредба која је иначе изазвала велику дискусију у јавности.

Било је прописано да у ситуацији када учесници удеса с мањом материјалном штетом не пристају да попуне и потпишу образац европског извештаја о незгоди, возач који захтијева излазак полиције на терен за тај увиђај мора да плати 100 КМ. Ако знамо да полицију најчешће зове возач који није скривио удес, за многе је било дискутабилно зашто се на њега сваљује овај трошак.

У Министарству саобраћаја и веза РС за Српскаинфо су потврдили да је у тексту приједлога закона обрисана ова одредба, а појаснили су и зашто.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ
Шта је предвиђено ИЗМЈЕНОМ ЗАКОНА: Позив полицији због мале штете у удесу коштаће 100 КМ
– Ради се о јавној услузи коју пружа јавни орган у складу са законом прописаним јавним овлашћењима, а не о услузи коју јавни орган пружа по тржишним условима, те чињеници да се иста финансира из општих прихода буџета – кажу из министарства.

Подсјетимо, прије неколико мјесеци из овог министарства су објашњавали како позиви полицији да обаве увиђај, приликом удеса са мањом материјалном штетом, узрокују “беспотребне застоје и гужве у саобраћају, материјалне трошкове полицији и ангажовање капацитета полицијских службеника, који би те капацитете могли преусмјерити на друге активности”.

Образац европског извјештаја о саобраћајној незгоди возачи добију приликом регистрације, а користи се за удесе с мањом материјалном штетом.

УДЕС С МАЊОМ ШТЕТОМ
Дефинисано је да је саобраћајни удес с мањом материјалном штетом незгода у вриједности до 500 КМ.

– Мањом штетом се сматра када нису оштећени витални дијелови возила и оно може наставити кретање. Ипак, с новим возилима проблем је што људи никад не знају да ли је нешто од електронике оштећено – рекао је раније Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања