Како је Град Мостар Србима украо Божић

Свакако ће бити занимљиво чути одговоре надлежних зашто су грађанима Мостара украли „Зимски град“ и зашто су Србима „украли“ Божићне празнике.

„Зашто су ‘градски оци’ грађанима Мостара украли „Зимски град“ и зашто су Србима „украли“ Божићне празнике“, пита се у коментару на одлуку о одржавању Адвента Топ Портал. Градска управа Мостара 14. октобра објавила је јавни позив „за исказивање интереса за предлагање забавног програма у оквиру манифестације Адвент у Мостару 2021. и Дочек Нове 2022. на отвореном“ којим позива сва физичка и правна лица из БиХ да дају своје приједлоге. „Предмет овог Јавног позива је исказивање интереса за забавне програме који ће се одвијати у оквиру манифестације Адвент у Мостару и Дочек Нове 2022. на отвореном у периоду од 15.12.2021. до 02.1.2022. Програме желимо „сукреирати“ уз судјеловање грађана па позивамо установе, удружења и појединце да предложе програме који ће укључивати културне, умјетничке, образовне, забавне, анимацијске и друге сличне активности погодне за најширу публику, дјецу и/или одрасле, и за извођење на отвореном“, наведено је у јавном позиву који потписује градоначелник Мостара Марио Кордић, а који је послан медијима и објављен на веб страници Града Мостара. Сугерише се да се програм кратко опише, пошаље трошковник, а све приспјеле приједлоге вредноваће Служба за културу Града Мостара као носилац активности забавног програма Адвента 2021. и Дочека Нове године, заједно са МЦ Павароти и Хрватским домом херцега Стјепана Косаче у својству продуцената и организатора догађаја. Оно што је јако чудно јесте да програм обиљежавања и прославе божићних и новогодишњих празника завршава 2. јануара, као да у Мостару не живе Срби који као православни народ Божић прослављају 7. јануара, а божићне празнике све до 14. јануара. Такође је интересантно и то да је назив манифестације промијењен, преноси Топ портал.

Од 2019. када је, захваљујући највише напорима Службе за културу Града Мостара, организована јако интересантна манифестација на Градском шеталишту ”Николе Шубића Зрињског” под називом Зимски град „Wintervillе бy Cоcа Cола“ Мостар те дочек Нове године на отвореном та манифестација носила је назив зимски град и сви грађани Мостара су је доживљавали као своју. Шеталиште би у децембру постало мјесто сусрета и дружења и предивне слике одлазиле би из Мостара. Прошла година која је обиљежена пандемијом вируса корона пореметила је прославу у пуном обиму. Зимски фестивал „Wintervillе“ 2018/2019. је трајао од 1. 12. 2019. године до 9. јануара 2020. године. Треба споменути да би претходних година град остао окићен све до 15. јануара, када се завршавају и празници православаца. Такођер, традиционални ”Божићни концерт” поводом православног Божића већ петнаест година одржава се 8. јануара у ”Косачи”. Како преноси Топ портал, оваква одлука још више чуди будући да нови градоначелник Мостара Марио Кордић често у својим јавним иступима наглашава да се залаже за истински мултиетнички Мостар и једнакост свих народа и грађана. Свакако ће бити занимљиво чути одговоре надлежних зашто су грађанима Мостара украли „Зимски град“ и зашто су Србима „украли“ Божићне празнике.

Топ портал/Бљесак


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања