Уље у Бањалуци скупље него у Минхену

Раст цијена основних животних намирница у посљедњем периоду све више брине становнике Републике Српске, јер поједине производе плаћају скупље од домаћинстава у региону и Европској унији, а то потврђује и податак да литар уља у Бањалуци кошта више него у Београду или Минхену.

И док цијене овдашњих производа све више парирају европским стандардима, плате су и даље далеко од тога премда је евидентан и њихов раст. Просјечна септембарска плата након опорезивања у Републици Српској, према подацима Републичког завода за статистику, износила је 1.026 марака, и поново је, како истичу, највиша до сада када се посматра просјечна плата након опорезивања по мјесецима.

Међутим, радници у Њемачкој у просјеку мјесечно зараде око 4.000 марака, док је просјечна августовска плата у Словенији износила 2.400 КМ.

Тако један запослени у њемачкој фирми са просјечном мјесечном платом може купити чак 1.716 литара уља које, на примјер, у Минхену кошта 2,33 марке, док радник у Српској може пазарити тек 320 литара уља за једну просјечну плату.

Боље су плаћени и радници у Хрватској, гђе је у августу просјечна плата износила 1.850 марака, док је у Србији јулска плата била 1.075 марака. Најмања просјечна плата евидентирана је у ФБиХ, и то око 1.000 марака.

С друге стране, цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској у септембру су у односу на август биле више за 0,6 одсто, док су у односу на септембар прошле године у просјеку више за 2,6 одсто.Стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС Божана Радошевић каже за “Глас Српске” да поскупљење горива увијек диктира и раст цијена осталих производа и услуга, али да, када дође до нижих цијена нафтних деривата, не долази до корекције осталих цјеновника.

– Свједоци смо свакодневног стихијског поскупљења. Тако имамо ситуацију да су цијене појединих намирница порасле од неких пет до десет одсто, па чак и до 50 одсто, као што је случај са јестивим уљем. Знатно је поскупјело и воће и поврће, па синдикална потрошачка корпа за септембар и укупни трошкови за четворочлану породицу износе 1.955 марака – навела је Радошевићева и додала да је управо сегмент прехране забиљежио највећи раст трошкова, и то за око десет марака, а све то је посљедица раста цијена.

Banjalukanet


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања