Да ли ће Вучић успјети смирити тензије у БиХ?

ОД ВУЧИЋА ДО ЊУЈОРКА Хоће ли бројне политичке и дипломатске активности преокренути ток кризе у БиХ

Вучић је саопштио да ће, након Додика, разговарати и с Бакиром Изетбеговићем, као лидером Бошњака, те да санкције нису рјешење.

Према ријечима упућених, тај потез могао би да буде наговјештај ширих преговора политичких актера о БиХ, јер је очигледно да заоштравање односа у виду било које врсте сукоба ником не одговара.

Паралелно с тим, идуће седмице у Сарајево, након дуго времена, на сједницу Представничког дома БиХ одлазе парламентарци странака из Српске, јер је на дневном реду Одлука о потврђивању смјене министра одбране, Сифета Поџића, коју је иницирао Зоран Тегелтија. Разлог – Поџић је самостално одгодио војну вјежбу ОС БиХ и Војске Србије на Мањачи.

Не очекује се већина за његову смјену, али је ова сједница битна из два разлога – што ће се на њој, након неколико мјесеци, појавити представници РС, и што ће се највјероватније најмање причати о Поџићу, у односу на све друге политичке теме у БиХ. А једна од њих је свакако програм СНСД „самостална Република Српска унутар дејтонске БиХ“ и посљедице свега тога.

Дан касније, како сазнаје Српскаинфо, могла би да буде одржана посебна сједница Народне скупштине РС, на захтјев српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика. На њој ће се наћи Додикова одлука да покрене заштиту ентитетског интереса јер је прегласан на прошлој сједници Предсједништва БиХ. Како је сам Додик најавио, пред НСРС наћи ће се десетак тачака дневног реда, између осталих и отварања конзулата Русије у Бањалуци, јер је Додик принципијелно гласао против свих тачака.

До сада је НСРС увијек потврђивала вето члана Предсједништва БиХ, али је јасно да у овом случају може да изузме оне одлуке које су од интереса за Српску и да, уз договор, не потврди Додиков негативан глас у њиховом случају, што би значило да даље иду у процедуру.

Када је ријеч о међународном плану, већ 2. новембра биће одржана сједница Савјета безбједности УН на којој би Кристијан Шмит требало да поднесе свој први извјештај о стању у БиХ. Такође, на тој сједници требало би да буде донесена одлука о продужењу мандата међународне војне мисије ЕУФОР у БиХ.

– Према доступним информацијама, те двије ствари ће се наћи заједно, као једна тачка, што Српску не радује. Јер, уколико, примјера ради, Русија буде против продужења мандара ЕУФОР, рјешење би било његову улогу преузме НАТО штаб у Сарајеву, што Москви не одговара – каже извор Српскаинфо.

ФОТО: ЕУФОРФОТО: ЕУФОР
Лидер СДС Мирко Шаровић чак није искључио ни могућност смјене Милорада Додика, доводећи то у везу управо са сједницом СБ УН.

– Припрема се терен за тако нешто. Прије свега, сачекаћемо једну озбиљну расправу у Савјету безбједности сада у октобру. Од те расправе зависи будући статус господина Шмита, ту ће бити његов извјештај. Иза тога имамо истек мандата ЕУФОР који треба да се продужи, раде се разне закулисне игре – рекао је Шаровић за БНТВ.

Негђе у исто вријеме очекује се да и институције ЕУ обаве расправу о стању у БиХ, а након тога, 8. или 9. новембра, очекује се заказивање нове посебне сједнице Народне скупштине РС на којој би се нашле одлуке и закони којима РС повлачи сагласност за формирање неких заједничких институиција.

Како је раније најавио Додик, сагласност ће бити повучена за Оружане снаге, Управу за индиректно опорезивање, полицијске агенције, ОБА БиХ.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО