Пут Љубиње – Жегуља: Цијена иста, а пут краћи за 10,4 километара

Вршилац дужности директора „Путева Републике Српске“ Давор Кострешевић показао је да је мајстор тендерског заната. На реду је реконструкција пута Љубиње-Жегуља за шта из буџета даје три милиона КМ. Почетком године магистрала је, према тендерском плану, била дугачка 16 километара, за осам мјесеци краћа је за читавих 10,4 километра. Три милиона марака за тек 5,6 километара пута!


Три дана пред нову 2021. осмислио је план јавних набавки, процијенио да ће му за овај посао бити потребно баш три милиона КМ са урачунатим ПДВ-ом, а 10. августа синуло му је да би цифра за подобне путаре могла да остане иста, али километража знатно мања.

Одмах је расписао тендер, а онда и експлицитно навео коју фирму жели. Препознаће се:

„…Асфалтна база номиналног производног капацитета минимално 100 тона/час максималне удаљености 70 километара од градилишта, или 100 километара од градилишта, односно на вријеме од два сата, под условом да се превоз обавља са термокесонима. Бетонска база номиналног производног капацитета од 5 м3/час или више, максималне удаљености 70 километара од градилишта (мора да има употребнудозволу)…“

Побројао је Кострешевић и позамашну градилишну механизацију:

Посао, који је по моногочему мимоишао чланове Закона о јавним набавкама БиХ, морао би да буде готов за годину дана.

12,3 МИЛИОНА ЗА „ХЕРЦЕГОВИНА ПУТЕВЕ“

Годину раније, крајем августа, објављено је да су „Херцеговина путеви“ добили тендер за санацију магистралног пута Требиње-Љубиње вриједан 12.380.000 КМ.

У то вријеме директор „Путева“ Ненад Нешић није имао здравствених проблема унутар владајуће колације, уживао је потпуну слободу да располаже јавним новцем па је препричао путарску тендер занимљивост:

„’Херцеговина путеви’ били су једини понуђач, а након истека жалбеног рока и евалуације понуде очекујем потписивање уговора и почетак радова.“

Та дионица, према Нешићевим ријечима, била је дуга чак 59 километара, а рок за завршетак радова је три године.

„Херцеговина путевима“, на чијем је челу Миодраг Шћепановић, и раније су тендери за реконструкцију или изградњу путева по Херцеговини ишли на руку. Познати су, писао је Директ, и случајеви када су радници фирме увелико били у послу, иако вријеме за слање понуда није истекло. Сјетићесе тако Шћепановић предизборних асфалтирања у селима Мека Груда, Прераца и Шобадине, што је грађане коштало 187.200 КМ.

Осим тога, годинама су овој фирми загарантована и редовна и зимска одржавања праваца кроз овај дио РС, што поново кошта милионе марака.

„ЗДРАВСТВЕНИ РАЗЛОГ“ НЕНАДА НЕШИЋА И ДОКАЗИВАЊЕ КОСТРЕШЕВИЋЕВО

Нешић или Кострешевић – испоставило се врло брзо да је заправо свеједно. Нешићу се у октобру 2020. иза леђа појавио „здравствени разлог“ у лику Милорада Додика, владара Републике Српске, па је смијењен, а против њега је, у крајње политичком обрачуну, МУП РС поднио извјештај Окружном јавном тужилаштву Бањалука због разних малверзација почињених из директорске фотеље.

Када је јавно рекао да је све радио по налогу Владе РС, Додик је ућутао. Од тада је Ненад Нешић љути опозиционар који поручује да „народ РС пљачкају годинама“. Њега, напрасно поштеног, наслиједио је Кострешевић.

Одмах је услиједио нови тендер-шок. Оквирне споразуме за одржавање путева с почетка ове године потписивао је прије истека важећих, а цијене је повећао за 25 милиона КМ. Ћутање о новим диловима приватника и управе грађане је коштало укупно 174.195.766 КМ.

Ово је заправо вриједност девет споразума потписаних на четири године са предузећима “Нискоградња” Љубомира Ћубића, “Мркоњићпутеви” и “МГ Минд” Младена Милановића Каје, “Бијељинапут” Драгана Чорокала, “Зворникпутеви” Јеленка Васића, “Србињепутеви” Гордана Павловића, “Невесињепутеви” у власништву “Леин интернатионала” из Монака и акционарским друштвима “Херцеговинапутеви” и “Романијапутеви”. Исти послови договорени у претходне четири године овим фирмама плаћени су 153.442.774КМ.

Исти путари и претходне четири године милионе марака су потрошили “одржавајући” одавно међу собом подијељене области. Милионе марака су потрошили, а да јавно предузеће “Путеви”, прво на челу са Нешићем, а потом и Кострешевићем, нису објаснили шта је урађено и за колико новца.

У међувремену, Кострешевић је успио и да милионским кредитом задужи ово јавно предузеће.

Уз све ово, на путарске рачуне одлазе нови милиони марака, утабаним магистралама. До нових рупа, што у законима, што на цестама.

Извор: Журнал


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО