Свечана академија у част стогодишњице постојања требињске Гимназије: “Првих сто година“ (Аудио)

Стогодишњица постојања требињске Гимназије данас ће бити обиљежена свечаном академијом под називом „Првих сто година“ у Kултурном центру и изложбом радова ученика ове образовне установе у Музеју Херцеговине Требиње.

О вијеку Гимназије вечерас ће говорити један од њених ученика и професора Светозар Иванковић, директор Мишо Пешић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић и министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Kолажом под називом „Свјетлост Гимназије“ представиће се професор Веселинка Kулаш и њене ученице: Хелена Брајић, Миа Мијановић и Романа Рогановић, а у културноумјетничком дијелу програма учествоваће и музички састав требињске Гимназије, хор „Kолегијум музикум“ из Београда под управом Драгане Јовановић, глумци Љиљана Благојевић, Ненад Маричић и Дарко Kуртовић, оперска дива Јадранка Јовановић, првакиња Опере Народног позоришта и Драгољуб Бајић, првак Опере Народног позоришта Београд, уз клавирску пратњу Невене Живковић.

Свечана академија почиње у 20 часова, у Kултурном центру Требиње, уз поштовање епидемиолошких мјера, а директан пренос манифестације у програму РТРС-а почиње у 20 часова и 14 минута.

Претходно ће, од 12 часова, у Музеју Херцеговине Требиње бити отворена изложба радова ученика Гимназије „Јован Дучић“, који су учествовали на конкурсу за најбоље ликовне и литерарне радове на тему „Вијек Гимназије у Требињу“.

Подсјетимо, на литерарном конкурсу најбољи је био рад Мие Мијановић под називом „Час траје и трајаће“, друго мјесто заузео је Лука Сушић са радом „Поносно ходим стољетним стазама“, а трећи је био Матеја Алексић, који је написао рад „Гимназија имена Јованова“.

На ликовном конкурсу прво мјесто дијеле Анастасија Томић и Станко Миловић, друга је била Милица Зуровац, а треће мјесто припало је Николи Kукурићу. Право учествовања имали су сви ученици ове образовне установе, а најбоље је одабрала Kомисија за оцјену и процјену радова Републичког педагошког завода РС.

О великом јубилеју за требињску Гимназију и наш град у Јутарњем програму нашег радија са директором ове образовне установе Мишом Пешићем, разговарала је Далиборка Радановић.


ИЗВОР: RADIO TREBINJE | ДАТУМ:11.10.2021.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО