Себастијан Курц поднио оставку: Домовина ми је битнија од себе

Желио бих да направим простор како бих ријешио застој, казао је он вечерас у обраћању уживо

Kанцелар Аустрије Себастијан Kурц поднио је оставку на ту функцију.

Kако преноси РТС, на његово мјесто ће доћи Александар Шаленберг, шеф дипломатије Аустрије.

Kурц је на конференцији за медије рекао да је оставка „привремена“ и да намјерава да се врати на функцију кад се „оптужбе тужилаштва против њега покажу као неосноване“.

Необична формулација о „привременој оставци“ долази због начина политичке демисије, пошто је државно тужилаштво за борбу против корупције отворило истрагу против канцелара и врха његове партије ОВП због мита и корупције.

Стога, док се оптужбе не разјасне, а да би се спријечио пад владе и нови избори, канцелар Kурц даје оставку.

Он ће до даљњег остати шеф странке и шеф парламентарне фракције своје странке.

У обраћању нацији уживо је казао да му је најбитнија домовина.

– Моја домовина ми је битнија од себе. Сада су потребни стабилни услови. Зато бих желио да направим простор како бих ријешио застој – рекао је Kурц у обраћању уживо.

Под сумњом на корупцију

Да је аустријски канцелар под истрагом због сумње на корупцију, саопштили су тужиоци 6. октобра, након претреса неколико министарстава и канцеларија владајуће Народне партије Аустрије (ОВП) на чијем је он челу.

Поред аустријског канцелара Тужилаштво за борбу против корупције је под истрагу ставило још девет особа и три организације.

Kурц је под истрагом је због тврдњи да је државни новац Министарства финансија употријебљен у коруптивном послу, како би се у таблоидним новинама осигурало позитивно извјештавање о странци коју води.

Његови садашњи коалициони партнери Зелени јасно су у петак ставили до знања да би наставак њихове коалиције са конзервативцима био могућ само без њега, с обзиром на озбиљне оптужбе за корупцију


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО