Директор освештава зграду због духа Драже Михаиловића

Иван Ђоковић, в.д, директора Пловпута илити Дирекције за водне путеве, позовао је свештеника да освешта зграду дирекције, како би помирио духове прошлости, јер се у њој након Другог свјетског рата налазило Савезно државно тужилаштво, гдје су подизане оптужнице против многих непријатеља тадашњег режима, па тако и против чувеног Драгослава Драже Михаиловића.

Он каже да је у тој згради, према неким наводима, једно вријеме ђенерал био и у притвору:

– Зграду у којој сви радимо и свакодневно проводимо радно вријеме прате различите контроверзе и духовне турбуленције. Она је 1962. одлуком Савезног извршног вијећа Југославије додељена нашем правном претходнику, Савезној институцији за одржавање водних путева, а до тада се у њој налазило Савезно државно тужилаштво. У тим турбулентним и тешким временима од завршетка Другог свјетског рата па до 1962. у њој су по природи ствари писане и подизане оптужнице против многих људи. Не желећи да икоме судим, сигурно да је у тим тешким временима послератне обнове и формирања политичке нације било и праведно и неправедно оптужених. Сигурно да су често и тужиоци на својствен начин били жртве компромиса између политичких притисака и споствених моралних скрупула. Отуда и некада тужиоце и оптужене видим као цивилне и духовне губитнике – наводи Ђоковић у допису запосленима, у који је Курир имао увид, и додаје да је мишљења да је потребно показати неку врсту духовног помена за све који су ту обитавали:

– У том смислу сам и позвао православног свештеника Јована Петровића из Вождовачке цркве да у четвртак освешта просторије зграде.

Ђоковић, који је иначе, занимљиво је, фунционер СПС, када смо га позвали рекао да је у канцеларији коју он користи некада сједио Милош Минић, главни тужилац у процесу 1946. против Михаиловића:

– Постоји урбана легенда да је Михаиловић био заточен у просторијама у подруму, док је дизана оптужница. Ја и њега, али и тужиоце у тим смутним временема, посматрам као жртве, па сам разговарао са свештеником да освештамо зграду. Желео сам да на неки начин, у некој духовној вертикали, искажемо помен свима. Оставио сам на личну слободу запосленима да ово подрже или не, јер смо сви различитих вјеровања, погледа и вјерописповијести. Међутим, сви су се одазвали, тако да ћемо ово обележити интерно, унутар куће. Циљ иницијативе је неко свеопште помирење и смирај разних духова у згради – објаснио је Ђоковић.

Свештеник Петровић се јуче није јављао на нама доступан број телефона.

Пронашли икону Светог Николе
Ђоковић ће у четвртак приложити дирекцији симболичну икону Светог Николе који је традиционални заштитник морнара и морепловаца.

– Пронашли смо у згради икону, која је стара три, четири деценије. На позадини слике смо нашли име аутора и податак да је освештена у Саборној цркви. Свети Никола је, иначе, заштитник морнара и морепловаца, а ми имамо 30 морнара у нашој институцији.

Курир


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО